Live te volgen: broedend slechtvalkpaar

14 april 2021

Vanaf deze week is een broedend slechtvalkpaar dag en nacht te volgen via een livestream. Het paar heeft hun nestje gebouwd op de historische schoorsteen op het ENKA-terrein in Ede. Op dit moment broeden ze op drie eieren.

Honkvast
De schoorsteen op het voormalige ENKA-terrein werd de afgelopen maanden ingrijpend gerestaureerd. Dat hield de slechtvalken echter niet tegen; ondanks de werkzaamheden bleven ze  terugkeren naar de top van de schoorsteen om daar te rusten. De schoorsteen is 85 meter hoog, en daarmee de hoogste historische schoorsteen van Nederland. Een unieke rustplek.

Veluwe op de achtergrond
Het ontbrak het paar echter aan een nestplek op de schoorsteen. Daarom is een nestkast geplaatst met daarop twee webcams, één binnen in de nestkast en één buiten gericht op het aanvliegrooster. Op de buitencamera is goed te zien hoe de slechtvalken komen aanvliegen, met als achtergrond een prachtig gedeelte van de Veluwe. Al na een dag betrad het paar de nestkast. In de dagen erna werd er volop gepaard. En met succes: op dit moment zijn ze op drie eieren aan het broeden. Binnen een maand zullen de kuikens uit het ei komen.

Hoe te volgen
De beelden van de binnen- en buitenwebcam zijn live te volgen via de website en het YouTubekanaal van Buitengewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Samenwerking
De livestream is een samenwerking tussen BOEi, Omroep Gelderland en de gemeente Ede. De nestkast inclusief webcams is geplaatst met behulp van stadsvogeladviseur Henk van Paassen, natuurfilmer Luc Enting en slechtvalkspecialist Peter van Geneijgen.