Oude schoorstenen die weer rook produceren en de lucht vullen met de geur van vervlogen tijden. Wat als we de industriële geschiedenis opnieuw zouden laten ademen, met een geur die ons direct terugbrengt naar het verleden? BOEi maakt het mogelijk – voor één dag zullen vier van de historische schoorstenen die BOEi beheert weer ‘actief’ zijn!
Dankzij een innovatieve rooktechnologie zullen de schoorstenen rookpluimen de lucht in stoten, maar dan wel op een milieuvriendelijke manier, zonder schadelijke stoffen. De geur die vrijkomt zal een authentieke, maar veilige ervaring bieden, met o.a. de kenmerkende zwavelgeur die herinneringen oproept aan het industrieel verleden.
Arno Boon, directeur van BOEi: “Wij geloven dat erfgoed niet alleen visueel, maar ook via geur beleefd moet worden. De geur van industriële activiteit is voor veel mensen een nostalgische herinnering, en met dit project willen we die ervaring terugbrengen, zonder de milieu-impact die vroeger met deze geuren gepaard ging.”
Volgens Dr. Onno Deur, expert op het gebied van geurbeleving en erfgoed, is geur een vaak vergeten zintuig in het behoud van industrieel erfgoed: “Geur heeft de kracht om ons direct naar een andere tijd te transporteren. Het terugbrengen van deze geur, op een verantwoorde manier, zal niet alleen de visuele ervaring van industriële monumenten verrijken, maar ook een nieuw niveau van beleving toevoegen voor bezoekers.”
De recente actie van de buurtbewoners in Deventer voor het behoud van de “knuffelpijp” benadrukt opnieuw het belang van waardevolle historische elementen, zoals schoorstenen, voor het erfgoed van een stad. Dankzij hun inzet werd de schoorsteen, die op de slooplijst stond, gered.
BOEi maakt zich sterk voor het beschermen en restaureren van dit soort erfgoed. “Het is dan ook van groot belang dat de politiek middelen vrijmaakt om dit waardevolle industrieel erfgoed te behouden voor de toekomst”. Aldus Arno Boon.
Volgende week dinsdag zullen daarom vier schoorstenen van verschillende BOEi-locaties roken, en de geur zal zich door de omgeving verspreiden. Van voormalige kunstvezelfabrieken tot oude steenfabrieken – alle vier de schoorstenen zullen met elkaar een eerbetoon aan het industriële verleden geven, met respect voor het milieu.
Naast deze eenmalige herbeleving onderzoekt BOEi de mogelijkheid om in de toekomst nóg een iconische gistgeur te laten herleven: de karakteristieke gistgeur die hoort bij het Groote Kantoor in Delft. Nu de gistproductie in 2025 in Delft verdwijnt, dreigt deze geur – die generaties lang deel uitmaakte van de omgeving – voorgoed te verdwijnen. BOEi wil deze geur in samenwerking met experts op een verantwoorde manier eenmalig terugbrengen, als eerbetoon aan het industriële erfgoed van de regio.
Wil je weten welke schoorstenen volgende week meedoen aan dit unieke project? Kijk dan hier voor een overzicht van alle deelnemende locaties. Wees er bij, want de rook en de geur van geschiedenis is maar één dag te beleven!
* *1 april of niet: laat Industrieel Erfgoed niet in rook opgaan!
Nee, er zijn geen rookpluimen uit historische schoorstenen opgestegen met de geur van vervlogen tijden. Maar de aandacht die we met deze 1 april grap wilden trekken, is wél bloedserieus.
De recente protesten van honderden Deventernaren tegen de sloop van de ‘knuffelpijp’ in hun stad liet onlangs zien hoe belangrijk industrieel erfgoed is voor een gemeenschap. Schoorstenen zijn een herinnering aan onze industriële geschiedenis. Toch verdwijnen ze in rap tempo, net al vele andere gebouwen. Zonder actie worden ze gesloopt en verdwijnt een tastbaar stukje verleden. Met deze 1 aprilgrap wilde BOEi een bredere discussie te starten: hoe zorgen we ervoor dat er echt middelen komen voor de bescherming van industrieel erfgoed? Want zonder investeringen vanuit politiek en samenleving zullen veel van deze monumenten voorgoed verdwijnen.