Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

28 sociale huurwoningen in Generaal de Bonskazerne in Grave

24 april 2024

De transformatie van een deel van de voormalige Generaal de Bonskazerne in Grave naar sociale huurwoningen is vandaag gestart. BOEi is in opdracht van wooncorporatie Mooiland begonnen met de restauratie en realisatie van 28 sociale huurwoningen in gebouw E1 van het rijksmonument uit 1939. De broodnodige woningen worden naar verwachting in maart 2025 opgeleverd.

Wethouder Bouke de Bruin, bestuurder Carly Jansen van Mooiland en directeur Arno Boon van BOEi verrichtten de openingshandeling voor de realisatie van de duurzame woningen BOEi werkt sinds 2014 aan de restauratie en een nieuwe bestemming voor De Bonskazerne. De gebouwen en het ruim 20.000 m2 grote terrein worden omgetoverd tot een bruisend terrein waar 116 woningen, werken, horeca en cultuur elkaar aanvullen en versterken.

Grave

 

Op de foto: Arno Boon BOEi, Carly Jansen Mooiland en Bouke van Vught gemeente Land van Cuijk

Het kazerneterrein is in ontwikkeling

De Generaal de Bonskazerne is vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd om plaats te bieden aan 1.200 militairen. BOEi werkt sinds 2014 aan de restauratie en een nieuwe bestemming voor de gebouwen. BOEi ontwikkelde een plan voor ‘betrokken wonen, betrokken werken’. Een aantal gebouwen wordt verhuurd als kantoorruimten en ateliers en ook het Filmcafé is hier gehuisvest. Een ander deel wordt ontwikkeld voor wonen. Het idee is dat hier een mini-samenleving ontstaat en ontmoeting de kans op vereenzaming verkleint.

Carly Jansen, bestuurder Mooiland: “We zijn blij dat we voor het rijksmonument een nieuwe bestemming hebben. De 28 eenkamerappartementen gaan we verhuren aan woningzoekenden die snel een woning nodig hebben. De studio’s bieden verschillende groepen spoedzoekers een ‘opstap’ of ‘tussenstap’ in hun wooncarrière. Denk aan gescheiden mensen of jongeren die nu geen woonruimte kunnen vinden. Er zal ook een aantal studio’s (maximaal 14) beschikbaar komen voor nieuwkomers waardoor zij eerder aan hun inburgerings- en integratietraject kunnen beginnen in afwachting van permanente huisvesting.”

Arno Boon, directeur BOEi: “De Nederlandse woningmarkt zit totaal op slot, en tegelijkertijd staan er miljoenen vierkante meters leeg. Bij de Generaal de Bonskazerne laten we zien dat er door samenwerking veel mogelijk is. Het zou mooi zijn als we hiermee de trend zetten naar meer projecten: alle gebouwen die we in Nederland nodig hebben, staan er namelijk al.”

Bouke van Vught, wethouder gemeente Land van Cuijk: “Het is mooi om te zien dat we in onze gemeente steeds meer creatieve oplossingen bedenken om het woningaanbod te vergroten. De 28 sociale huurappartementen die hier ontwikkeld worden zijn hard nodig en daarom ben ik blij dat we vandaag de officiële start van de bouw mogen vieren.”

Iedere studio heeft een eigen keuken en een badkamer gecombineerd met toilet. De woningen worden goed geïsoleerd, zo houden we de energiekosten voor de bewoners zo laag mogelijk. In het appartementencomplex is geen lift aanwezig. De appartementen worden verwarmd met radiatoren en op het terrein is een collectieve warmte installatie aanwezig. Deze wordt bijna helemaal gestookt op biomassa.