Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Tas van de Lakfabriek, of toch niet…? - KVL Oisterwijk

08_lakfabiek_1_0.jpg

Een week geleden bezochten we de verhalen-route over het KVL terrein en door het centrum van Oisterwijk. Een geweldige dag en puik staaltje verhalen vertellen, mede georganiseerd door de schrijvers van het boek ‘100 verhalen van de looierij’.  In de voormalige lederopslag hoopten we de schrijvers van dat boek ook nog even te spreken. Bij de ingang was ons alleen verteld dat we auteur Joost van den Berg wel zouden vinden bij de schrijverstafel. Achter in het magazijn aangekomen zagen we inderdaad één grote tafel, waar een aantal mensen zat. 

“Goeiedag, is dit de schrijverstafel?” deed ik een poging.  “Nee, hoor, helemaal niet!”, antwoorde Alda Reijnders direct. “Maar als je een verhaal nodig hebt, dan schrijf ik toch een verhaal voor je!”, ging ze vlotjes verder met een brede lach. “Kom maar op, hoor, waarover wil je wat weten?” “Eh, nou”, antwoorde ik, “als ik kan kiezen, doe dan maar over de Lakfabriek.”
 
“Dat komt effe goed uit!” riep Alda uit. Prompt toverde zij van onder de tafel een prachtige zwarte laklederen tas. Ik stond werkelijk perplex, want tot dit moment had ik eigenlijk nog nooit zo’n lak-product gezien. De tas – zie foto’s – was in een perfecte staat en glom als een parel. “en dan heb ik hem nog niet eens gepoetst”, vertelde Alda. “Hij komt van de moeder van een vriendin van me. Deze oudere dame was van zo’n leeftijd dat ze naar een verzorgingshuis ging. Je weet vast hoe dat gaat, ineens moet het hele huis opgeruimd in een paar dagen tijd. Ik was er dus om mijn vriendin te helpen, en mocht aan het eind deze laklederen tas meenemen.” 
 
Alda wist ook nog hoe mevrouw aan de tas was gekomen: “Het hoorde bij haar huwelijkskleed, speciaal aangeschaft. Mevrouw is nu rond de 90, dus deze tas moet nu zo’n 65 jaar oud zijn.  Je kunt zien dat ze hem na het feest heeft opgeborgen en dat hij eigenlijk nauwelijks nog is gebruikt.  Bijzonder, toch?”
 
Inderdaad bijzonder…maar dan loopt het allemaal toch weer anders. “Ik weet alleen niet zeker of het leer van deze de tas uit de KVL komt, hoor”, voegt Alda nog toe. Ze keert de tas voor ons nog even binnenstebuiten en zal er later ook nog wat emails over sturen, maar nee, er zit nergens een labeltje, dus we kunnen het niet oplossen. 

Er zit niks anders op dan onze lezers ten hulp te vragen: wat denkt u? Kan dit een tas zijn van KVL lakleer? Alle reacties zijn zeer welkom! Mail ons op: j.wijnen@boei.nl

08_lakfabriek_2_0.jpg