KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Op vakantie met de groepen van Vincentius

Op vakantie met de groepen van Vincentius

Wim Verbunt heeft op Vincentius meer dan 20 zomervakanties meegemaakt. Het was zijn taak deze vakanties voor de groepen te coördineren. In 1978 zag dat er nog heel anders uit dan nu. Wim vertelt:

“Toen ik in 1978 begon, gingen de groepen in de zomer in estafette naar een grote groepsaccommodatie in Weert: Russelsbrook (zie foto). Van de Avio (speciaal personenvervoer) kwam er een grote bus die de ene woongroep naar Russelsbrook bracht en de andere woongroep weer mee terug nam . Vrijwel alle woongroepen gingen naar Russelsbrook. Aan mij de taak om dit te coördineren. Er was geen geld om naar vakantieparken of andere vakantieboerderijen te gaan.

In 1979 begonnen we met vier woongroepen te onderzoeken of er ook andere mogelijkheden waren om te besparen op de vakanties, zodat er toch naar een vakantiepark gegaan kon worden. Ik had toen nog connecties met de Groko – destijds een bekende leverancier van diepvriesgroenten en maaltijden –  en wij kregen voor de vier groepen het eten gesponsord, er moest alleen maar gezorgd worden dat er een diepvries was. Twee woongroepen gingen naar een kampeerboerderij in Luyksgestel en twee naar vakantiehuisjes in Bruinisse van Aquadelta. Met het busje van Vincentius werden de woongroepen op en neer gebracht en met het huishoudgeld, bedoeld voor eten, kon de extra kosten betaald worden. En als er een schaap over de dam is volgen er meer. In de loop der jaren gingen steeds meer groepen naar vakantieparken.

In de loop der jaren is ook dit echter alweer veranderd. tegenwoordig nemen er vaak een of twee personen van één woongroep tegelijk deel aan speciaal georganiseerde vakantiereizen zoals: Dolfijn vakanties, Flow reizen, Buitenhof reizen en van nog veel meer aanbieders. Ze gaan niet alleen meer met de bus, maar ook met het vliegtuig. En niet alleen in de zomer, maar ook in de winter, op skivakantie. De zomervakanties zijn nu veel meer afgestemd op de behoefte van de persoon. Een goede zaak, want zoals ik eerder al eens gezegd heb ‘Vrijetijd is van jezelf’…en vakantie is vrijetijd!”