Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Ongeluk in een klein hoekje - KVL Oisterwijk

13_KVL_brandweer.jpg

Er ging ook wel eens iets mis bij de KVL. En wat wil je ook, op zo’n groot terrein, met zoveel machines, halfabricaten die in bulk over het terrein verplaatst worden en enorme vrachten leer die ingepakt worden voor verzending naar de klant. In de nacht van 27 op 28 februari ging het echt goed mis: een brand verwoeste de touwerij van de fabriek. De stoomfluit van de KVL blies zo hard hij kon, om de brandweer in Oisterwijk te alarmeren, maar die kon weinig doen om het pand nog te redden. De brand werd de aanleiding voor de oprichting van een eigen brandweercorps, dat de trots zou worden van de fabriek en prijs na prijs won op de nationale wedstrijden voor bedrijfsbrandweer. Als er weer een beker was gewonnen, dronken de mannen een goeie borrel en zongen het Oisterwijkse volkslied.

Ook kleinere ongelukken kwamen voor. Cees Potters, werkzaam bij de afdeling expeditie, herinnert zich nog een ongeval dat plaatsvond in de jaren 70. “Het is eens gebeurd dat een grote container, deels af gevuld met ingepakte rollen leer, omkantelde. De putdeksel waarop één van de punten van de container rustte, was bezweken onder het gewicht.” Twee mannen die in de container aan het werk waren, kwamen met de schrik vrij. Er kwamen twee hijskranen aan te pas de vrachtwagen weer rechtop te zetten.

Meer van dit soort verhalen vind je in het boek ‘100 verhalen van de looierij’, waar het verhaal van Cees ook uit komt. Klik hier voor meer informatie.

Foto: Bedrijfsbrandweer KVL – vermoedelijk jaren 50 of 60. (bron: 100 verhalen van de looierij).