Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Het Nemiusklooster Den Bosch

01_Nemius-header_1.jpg

Het Nemiusklooster in Den Bosch werd gebouwd in 1929 op de opgehoogde gronden van de Muntel. Het gebouw is het grootste van het blok, maar valt door zijn bescheiden architectuur nauwelijks op als je door de wijk loopt. Toch is het de plek waar tot ongeveer 10 jaar geleden nog zusters woonden uit de orde van de Zusters van Liefde. Ze deelden het blok met een kerkje, een bejaardenpension, een pastorie en twee schoolgebouwen. Het kerkje is al lang gesloopt. In de pastorie aan de Kapelaan Koopmansplein zat jaren lang het Marokkaans consulaat. 
Hoewel de zusters vooral gericht waren op het katholieke kloosterleven, vervulden ze al snel maatschappelijke taken in de wijk. Niet lang na de opening begonnen ze met het vervullen van onderwijstaken. Ze bestuurden zo de Fröbelkleuterschool en de Montessori kleuterschool. Vele Boschenaren hebben nog bij de nonnen op school gezeten. In 1968 trokken de Nonnen zich terug uit het onderwijs.     

Op dit moment is een verbouwing aan de gang in het klooster, dat in mei zal heropenen als Leerwerkbedrijf en Hotel “De Soete Moeder”, een prachtig initiatief van Eline van Lith en Adri Ederveen. Meer hierover vind je op de website.  

Bronnen: 
Tijdschrift In Brabant, februari 2015
Dieuwertje van Schadewijk, 2016. Erfgoed en het klooster: een cultuurhistorisch verhaal. Kloosterhotel de Soete Moeder.