Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Geschiedenis van de Militaire School vóór de oorlog - Van Heutszkazerne

04_milschool_P1030312.jpg

De militaire school van de Van Heutsz kazerne werd gebouwd in 1874 aan de Buiten Nieuwstraat in Kampen. Omdat de hoofdingang van de kazerne zich aan de Oudestraat bevindt, zou je dus kunnen zeggen dat de school aan de achterkant ligt. Oorspronkelijk zat er aan de Buiten Nieuwstraat ook helemaal geen deur in de gevel: die is er pas later ingezet. De militaire school werd speciaal gebouwd om er de officiersopleiding te kunnen geven, de zogeheten ‘Hoofdcursus’. Het instructiebataljon dat deze opleiding verzorgde was al in 1850 naar Kampen gekomen. In 1924 verdween de opleiding weer en werd de kazerne ingericht als school voor de Militaire Geneeskundige Dienst en School Reserve Officieren Infanterie. Ook het schoolgebouw bleef dus in gebruik.

In 1938 vond een grote reünie plaats, waarbij ook de commandant van het veldleger luitenant-generaal baron van Voorst tot Voorst en minister-president Colijn aanwezig waren. De laatste had ook zelf zijn officiersopleiding genoten in Kampen. Nog één keer werd stilgestaan bij het verleden van het gebouw als officiersschool en de belangrijk generaals, die ze had voortgebracht, waaronder de bekende –maar naar huidige maatstaven zeker niet onbesproken – generaal  J.B. van Heutsz. Vanaf 1938 zou het complex de naam ‘Van Heutsz kazerne’ dragen. Niet lang na deze festiviteiten groeide de oorlogsdreiging sterk en werd in Nederland de Algemene Mobilisatie afgekondigd. Hoewel het verhaal het niet vertelt, betekende dit waarschijnlijk dat een groot deel van de bezetting van de kazerne vertrok, om overal in het land gevechtsposities te bemannen, net zoals dat in 1914 ook was gegaan. Nadat de strijd tegen de Duitsers in Mei 1940 was verloren, zouden verschillende Duitse eenheden het schoolgebouw gebruiken. Welke dat waren is echter tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk.

Foto: De kazerneschool aan de Buiten Nieuwstraat (J. Wijnen, 2017)
Bronnen:
•    Henk van Harsselaar ‘Historie Kazerneschool van Heutsz’
•    Van Meerwijk, J. 2001. ‘Van Heutszkazerne Kampen. Bouwhistorische verkenning.’  Bureau voor Bouwhistorie en Architecturgeschiedenis, Utrecht.
•    www.jeoudekazernenu.nl