Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Een erehaag van zusters - Nemiusklooster Den Bosch

29_foto1_P1010740.JPG

Via mevrouw Delmee, die haar hele leven al vlakbij het klooster woont, kwamen we in contact met haar nichtje, Mariët Kuijs-Bruggeman. Zij had een leuk verhaal over het klooster, want ze is midden jaren 90 in de kapel getrouwd met haar man Paul. Mariët nam ook de moeite het verhaal voor ons op te schrijven. Ze vertelt daarin hoe zij net als haar tante op de school bij het Nemiusklooster heeft gezeten. Haar opa en vader Bruggeman (de broer van mw. Delmee) waren bovendien opeenvolgend eigenaar van een firma in woninginrichting en twee generaties lang de stoffeerders voor het Nemiusklooster. De familie had daardoor goede relaties met de zusters.

Mariët vertelt: “Toen mijn man en ik trouwplannen hadden, wilden we liever niet in de Sint Jan kathedraal trouwen. We zochten iets kleiners en intiemers. Mijn vader kwam toen met het idee om eens aan de zusters te vragen of wij misschien in hun kapel mochten. Gelukkig zeiden de zusters, na een kleine aarzeling, dat ze het goed vonden. Mijn vader kon wel een potje breken bij de zusters. Ze brachten ons ook in contact met hun pastoor J.A.C. Leijten en die vond het erg leuk om in onze huwelijksmis voor te gaan. Wij hebben bij pastoor Leijten hele gezellige avonden doorgebracht ter voorbereiding hierop. Ook de mis zélf heeft hij eenvoudig en met liefde gedaan. Onze trouwdag was op 13 september 1995 en de kapel was precies groot genoeg om alle genodigden een plek te geven. Enkelen zaten zelfs op het koor. Het was een intieme en sfeervolle viering.

Bij binnenkomst waren de zusters niet aanwezig, maar dat hebben ze zeker goedgemaakt toen onze huwelijksmis was afgelopen. Toen stonden ze onderaan de trap, handen klappend  ‘Lang zullen ze leven’ te zingen. En ook hadden ze een bos bloemen voor ons. Gelukkig mochten we ook nog foto’s maken in hun ontzettend mooie tuin.” De foto’s uit de huwelijksalbums van Mariët mogen we inzien bij mevrouw Delmee thuis. Naast die trouwboeken, voegt mevrouw Delmee er ook nog een foto uit haar eigen collectie aan toe, waar ze opnieuw een beetje om moet lachen. Het was alleszins een geslaagd huwelijk, maar aan het einde van de dag waren de zusters op één punt toch nog een beetje streng: rijst gooien bij de voordeur prima, maar wel zelf opruimen. En liefst vandaag nog!

29_foto2_P1010735.JPG

29_foto3_P1010732.JPG

29_foto4_P1010726.JPG

29_foto5_P1010741.JPG

Foto 1: Rijst gooien bij de hoofdingang
Foto 2: De mis in de kapel
Foto 3: Pastoor Leijten en het huwelijkspaar
Foto 4: De zusters komen feliciteren
Foto 5: Rijst gooien prima, maar wel meteen opruimen!

Foto’s van Mariët en Paul Kuijs en mw. Delmee-Bruggeman uit 1995