Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

De Soete Moeder en de Appel - Nemiusklooster Den Bosch

06_nemius_appel.jpg

Dat heilige moeder Maria een belangrijke beschermvrouwe van de stad Den Bosch is, is natuurlijk algemeen bekend: ieder jaar vindt vanuit de Sint-Janskathedraal de processie van de Zoete Moeder plaats, waarbij het wonderbeeldje van Maria door de stad wordt gedragen. Aan de voorgevel van het Nemiusklooster is ook een Mariabeeld te zien, want zij is ook de beschermvrouwe van het klooster. In haar linkerhand houdt zij het kindeke Jezus, in de rechterhand een appel.

Wat doet die appel daar op dat beeld? De appel kan verschillende betekenissen hebben in Christelijke symboliek, maar volgens Dieuwertje van Schadewijk, die voor het leerwerkhotel De Soete Moeder cultuurhistorisch onderzoek heeft gedaan, is het hier het symbool van de wijsheid. Als symbool van wijsheid zou dat mooi passen bij de onderwijstaken die de nonnen later in de wijk zouden gaan vervullen. Naast het Mariabeeld op de gevel is er in het klooster ook nog een beeltenis van Maria in een van de glas-in-loodramen. Als u dit goed wilt zien kun u het beste een keer een bezoek brengen aan het kloosterhotel.

Bron: Dieuwertje van Schadewijk, 2016. Erfgoed en het klooster: een cultuurhistorisch verhaal. Kloosterhotel de Soete Moeder.

Bijschrift foto: Het beeld van de Zoete Moeder met kindje en appel boven de ingang.