Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

De geschiedenis van de Lakfabriek - KVL Oisterwijk

01_lakfabriek_foto1_JVD_MG_1034-20140603.jpg

De Lakfabriek is één van de gebouwen op het voormalige KVL terrein in Oisterwijk. Op dit 11 hectare grote terrein huisvestte van 1916 tot 2000 de grootste leerlooierij van Europa. Ze werd in 1916 opgericht door de heer O.J. van de Aa onder de naam N.V. Lederfabriek Oisterwijk, maar werd vier jaar later al opgenomen in het lederconcern van de familie Adler en Oppenheimer. In 1930 kreeg de fabriek het predicaat ‘Koninklijke’ en na enkele overnames en fusies kreeg de fabriek in 1974 de naam Koninklijke Verenigde Leder (KVL). In hoogtijdagen werkten er op de KVL 1200 mensen en het was een van de belangrijkste werkgevers in de regio. 

De lakfabriek

De lakfabriek is een van de gebouwen op het reusachtige fabrieksterrein. Het werd in 1924 gebouwd naar ontwerp van de architecten Benoit en Hildner. Het gebouw bestaat uit twee lagen en heeft een vloeroppervlakte van 1.200 m2. Het werd gebruikt voor de laatste van vijf stadia in de productie van leer, namelijk het verven of lakken. Door het leer te lakken kreeg het een glanzend gekleurd oppervlak en werd een luxe en veelgevraagd product voor onder andere de tassen en schoenen industrie. 

Helaas begon het in de laatste kwart van de 20ste eeuw steeds slechter te gaan met de lederindustrie in Nederland. Net als in vele andere industrieën stapelden de verliezen zich in de jaren 90 snel op. Het bedrijf werd in 2000 gesloten en in 2004 werd de Koninklijke Verenigde Leder failliet verklaard. Het stond enkele jaren leeg en er kwamen soms krakers kijken. In 2009 werden de gemeenten Oisterwijk en de provincie Noord-Brabant eigenaar van het terrein en begonnen met herbestemming. Ook de Lakfabriek wordt nu door BOEi en aannemersbedrijf Nico de Bont omgebouwd tot loftwoningen.

100 verhalen van de leerlooierij

Op dit moment is het platform Oisterwijk in Beeld bezig met een boek over de geschiedenis van de fabriek onder de titel ‘100verhalen van de leerlooierij’. Klik hier voor meer informatie. 

01_lakfabriekeerfabriek_foto2_.jpg

Bronnen
Foto kop: Jan van Dalen (Fotograaf BOEi)
Foto onder: anoniem – https://www.oisterwijkinbeeld.nl/kvl/ 
Anoniem. De lakfabriek. Urban living in Oisterwijk. Objectinformatiedocument Lakfabriek Oisterwijk