Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Broodplank en gordijntjes - correcties van de Zusters Nemiusklooster Den Bosch

21_zusters_arnoldi_pancratia.jpg

Een paar weken geleden berichten we over de vermeende broodplank in de hal bij de zijdeur. Ook vroegen we om reacties op dit verhaal. Al snel kregen inderdaad een reactie en wel van de Zusters zelf!

Zuster Arnoldi emailde ons, ook namens zuster Pancratia, dat zij samen hartelijk gelachen te hebben over dat verhaal, maar liet weten dat er mooi niets van klopte. Die kast had een hele andere functie! Zuster Arnoldi: “Dit was een ruimte waar de elektrische kabels en ik denk ook de gasleiding vanaf de straat binnen kwamen.  Hier zat ook de meter en het was een groot werk om de meterstand in dat kastje op te nemen. Bij een verbouwing rond 1980 is de meter dan ook verplaatst naar de kelder.”

De ‘broodkast was dus gewoon een meterkast, maar toen de meter eenmaal verplaatst was, kon ze een nieuwe functie krijgen. De zusters gingen direct aan de slag: “Zr. Pancratia zag wel iets in de ruimte zo dicht bij haar kamer en dus… even de rommel eruit gooien en kijken op zolder naar planken en toen… timmeren maar…!  De met plastic beklede plank is afkomstig van een oude boekenplank, als ik me nog goed herinner. Ik vind het wel leuk om ons werk op deze foto zo duidelijk terug te zien.”

Is het verhaal van de broodplank dan volledig uit de lucht gegrepen? Nee, er is waarschijnlijk verwarring ontstaan met een ander verhaal, zegt Zuster Arnoldi: “In de kamer naast de buitendeur heeft ooit een mevrouw gewoond die een kastje had links van haar eigen deur. Hierin bewaarde zij inderdaad haar brood. Waarschijnlijk is hierdoor verwarring ontstaan.”

Zusters Arnoldi en Pancratia hadden ook nog een paar andere opmerkingen: “Zuster Pancratia kan goed handwerken, maar dat haakwerkje in de werkkast komt gewoon uit winkel van de Firma Bruggeman, hoor. Lang voordat Zr. Pancratia in deze kamer kwam, woonde daar pastoor de Wit. Na zijn tijd in de missie kwam hij bij ons voor de liturgie. De kast had toen nog geen gordijntje en deze pastoor had een fiets hierin staan. Als hij dus op reis ging werden kastdeur en voordeur open gezet en dan fietsen maar…”

Ook het stukje van de koffiemolen kunnen we nu uitbreiden met een leuke toevoeging.  Dank Zusters, voor de waardevolle aanvullingen!

Foto:
Filmbeeld uit ‘Kamers met kansen’ van de Firma Grondzaken.