Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Steenfabriek de Bunswaard

Plaats
Beuningen

Bouwjaar
1917

Type
Industrieel

Rol BOEi
Ontwikkelaar

Investering

Status
Verkocht

Plaats
Beuningen

Bouwjaar
1917

Type
Industrieel

Rol BOEi
Ontwikkelaar

Status
Verkocht

Omschrijving

Steenfabriek de Bunswaard

De voormalige steenfabriek de Bunswaard ligt op een hoogwatervrije zandrug in de uiterwaarden van Beuningen. Op de plek waar ooit het vuur van de steenovens brandde zijn acht bijzondere huizen gemaakt met uitzicht over de Waal. Wonen in industrieel erfgoed wordt zo gecombineerd met een weelderige omgeving vol natuur en  een privéstrand.

Historie van steenfabriek De Bunswaard

Steenfabriek de Bunswaard in Beuningen is in 1917 gebouwd en werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor het bakken van stenen. Op deze plek zijn eeuwenlang stenen gebakken van de klei uit de uiterwaarden. De klei werd aangevoerd via een smalspoor. Het werk in de steenoven was zwaar en kinderarbeid was in die tijd geen uitzondering. De fabriek kreeg in 1917 een nieuwe vlamoven met 22 kamers en werd de stoommachine vervagnen door electromotoren. Tijdens de oorlog lag de productie stil, waarna de oude fabriek alleen in de jaren zestig nog actief was voor het afbakken van stenen. Daarna stond de fabruik ruim 40 jaar leeg.

Het complex bestaat uit veld- en steenovens, een boerderij, directeurswoning en stallen voor de fabriekspaarden. Deze zijn allemaal bewaard, net als de karakteristieke schoorsteen. Deze 50 meter hoge schoorsteen is vanuit de wijde omgeving te zien is. Overige gebouwen op het terrein zoals de vormelingenloods, het pershuisje en de haaghutten zijn inmiddels gesloopt.

Bijzondere huizen

In 2016 is gestart met de restauratie en herbestemming van het complex. In de steenfabriek zijn acht luxe loftwoningen gerealiseerd, met optimaal woongenot en uitzicht over natuur. Daglicht, zichtlijnen en de beleving van de markante kap zijn de belangrijkste uitgangspunten geweest voor de nieuwe indelingen van de lofts. Om de historische sfeer van de oude fabriek te laten herleven zijn een aantal karakteristieke elementen van het complex herbouwd, waaronder de vormelingenloods en het pershuisje. De woningen zijn gerealiseerd in samenwerking met Ontwerpburo Roza en Hurenkamp Architecten & Adviseurs. De inbouw van de bijzondere woningen is door de bewoners zelf gedaan. De vormelingenloods verkocht in vier bouwkavels.

Ontdek meer projecten met type: Industrieel