KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

ENKA Westhal

Plaats
Ede

Bouwjaar
1928

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Investering
€ 8

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Ede

Bouwjaar
1928

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

ENKA Westhal

Het 40 hectare tellende ENKA-terrein ligt direct langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem. Op het terrein ligt de L-vormige Westhal, een rijksmonument uit 1928 met een oppervlakte van bijna 9.000 m2. Accell Groep heeft hier De Fietser geopend. Dit zogenaamde experience center biedt niet alleen de mogelijkheid om fietsen te kopen en te huren, maar is zelfs voorzien van een indoor testparcours van maar liefst een halve kilometer lang.

De ENKA (Nederlandsche Kunstzijdefabriek) bouwde in 1919 zijn eerste kunstzijdefabriek in Ede. Een belangrijke industriële impuls voor de gemeente, die in de loop der jaren het inwonersaantal zag groeien van 5.000 tot meer dan 100.000. Al snel na de opening breidde de fabriek uit, onder meer met de Westhal die in 1928 werd geopend.

Ook volgden er garages voor een eigen busdienst, een ENKA-zwembad en zelfs een ENKA-dorp. In de hoogtijdagen werkten er ruim 5.000 mensen bij ENKA en was de fabriek voornamelijk bekend door de productie van zemen en sponzen. Eind 2002 sloot de fabriek haar deuren.

Een nieuwe toekomst voor de oude fabriek

In 2015 is begonnen met de restauratie van de Westhal ENKA, die in 2016 is afgerond. De nieuwe huurder is Accell Nederland, die in dit industrieel erfgoed fietsexperience center De Fietser opende. Hier kunnen consumenten uit Nederland en Duitsland fietsen uitproberen op het testcircuit, hun favoriete fiets kiezen en deze vervolgens kopen bij lokale dealers. In de Westhal ENKA vindt De Fietser een gunstige locatie vlakbij het nieuwe station Ede-Wageningen. In de omgeving rondom de Westhal is een nieuwe woonwijk gebouwd.

Duurzaamheid

Op het dak van de Westhal zijn 1.648 zonnepanelen (totaal 445.000 Wp) zijn aangebracht. Het gebouw is ook aangesloten op de aangrenzende biomassa centrale in Ede. De zonnepanelen op het sheddak van de oude fabriek leveren stroom aan de omliggende woonwijk. De Westhal is hiermee het grootste energieleverende rijksmonument van Nederland.

Meer ENKA?

  • Bekijk hier de projectpagina van het door BOEi herbestemde Kantinegebouw
  • Bekijk hier de projectpagina van het Poortgebouw van de ENKA
  • Lees hier de verhalen over de ENKA
  • Bekijk de foto’s van Jan van Dalen in de Beeldbank BOEi
  • Kijk voor meer informatie over de gebiedsontwikkeling op de website van ENKA Ede
  • Bekijk hier de projectpagina van de twee schoorstenen op het terrein
  • Bekijk de onderstaande video’s over de restauratie van het pand

 

Ontdek meer projecten met type: Industrieel