Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij

Project

Wagenmakerij
Plaats
Venlo
Bouwjaar
1890
Type
Industrieel
Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder
Investering
€1 500 000
Status
Te huur

Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij

De Wagenmakerij in het Venlose stadsdeel Blerick is een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Dit enorme complex op het rangeerterrein van de Limburgse stad sloot in de jaren 60 toen het kolentransport afnam. 

Inmiddels heeft het gerestaureerde monument een meer dan passende nieuwe bestemming als depot voor het Spoorwegmuseum. Er staan nu weer tientallen treinen, wagons en locomotieven. 

Geschiedenis van de Wagenmakerij

Wagenmakerij Blerick werd in 1890 gebouwd voor het onderhoud van de goederentreinen van het spoornet Nijmegen-Limburg. Dit spoornet was in 1860 flink uitgebreid en daarmee nam ook de vraag naar werkplaatsen en onderhoudsbedrijven toe. 

In de wagenmakerij werden onderdelen gerepareerd of vervangen. Het terrein was oorspronkelijk helemaal volgebouwd met vele grote en kleine gebouwen en sporen, elk met een eigen functie.

Door het sluiten van de mijnen in Limburg in de jaren 60 van de 20e eeuw daalde het vervoer van steenkool en waren er steeds minder treinen nodig. Hierdoor werd de werkplaats overbodig. In 1969 werd de werkplaats dan ook gesloten. Toen zijn ook de meeste gebouwen op het terrein verloren gegaan. 

Restauratie en herbestemming

BOEi is sinds 2007 eigenaar van het rijksmonument. Bij de restauratie is er bewust voor gekozen om een deel van de schade aan het pand niet te herstellen. Hierdoor is de tand de tijds van het pand af te lezen. De schade van de oorlogsjaren en het patina van de bakstenen zijn bijvoorbeeld nog altijd zichtbaar.  

De grote loods is herbestemd tot depot voor het Spoorwegmuseum. Het museum gebruikt de ruimte voor de opslag van treinen, wagons, locomotieven en kleiner materiaal. Ook gebruikt men het als werkplaats voor het opknappen van oud materieel. Verder zijn er ruimten verhuurt aan een meubelstoffeerder en TAP-OUT indoor & outdoor sport.

Ruimte te huur

In de wagenmakerij is nog een kleine ruimte van 62 m2 te huur, geschikt als bijvoorbeeld atelier of kantoor. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling Beheer, Onderhoud en Verhuur via beheer@boei.nl.

 

In Beeld: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

BGLlogo_NIEUW_0_1.jpg, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Het spoorwegmuseum, Bam/schakel&schrale 

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Steenfabriek de Bunswaard Industrieel

Steenfabriek de Bunswaard

Landelijk wonen langs de Waal

Bekijk dit Project >
Graansilo Wehl Industrieel

Graansilo

Een bruisende werkplek voor creatieve ondernemers

Bekijk dit Project >