Nemiusklooster

Plaats
's-Hertogenbosch

Bouwjaar
1928

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder

Investering
€ 2.200.000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
's-Hertogenbosch

Bouwjaar
1928

Type
Religieus

Rol BOEi
Eigenaar, Ontwikkelaar, Verhuurder

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

Nemiusklooster den Bosch: De Soete Moeder

Het Nemiusklooster in Den Bosch is een prachtig monument, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Lange tijd verzorgden de ‘Zusters van Liefde’ hier ouden van dagen. Na jaren van leegstand kunnen gasten hier opnieuw genieten van rust en verzorging, maar dan als hotelbezoeker. Dankzij de enorme inzet van Stichting Bij de Soete Moeder heeft het oude Nemiusklooster namelijk een nieuwe toekomst als hotel.

Dit toonbeeld van waardevol religieus erfgoed met zijn fraaie kloostertuin zal niet alleen een plek zijn waar gasten opbloeien. De stichting heeft namelijk als missie om jonge mensen zoals werkzoekenden, schoolverlaters en stagiaires de kans te bieden om te leren en werkervaring op te doen.

Historie van het Nemiusklooster

Het Nemiusklooster is een Rijksmonument daterend uit 1928. Het ontwerp is van de hand van architect Valk en laat duidelijke kenmerken zien van de Amsterdamse School. Het klooster bestaat uit een langgerekte, geknikte vleugel met aan de hofzijde een gesloten uitbouw voor de kapel op de eerste verdieping.

In het interieur zijn nog originele details aanwezig zoals tegelwerk en glas-in-loodramen. Het klooster van de Zusters van Liefde ligt aan de westzijde van de Nemiusstraat,in de 20e-eeuwse uitbreidingswijk De Muntel, op loopafstand van het centrum. Lange tijd verzorgden de Zusters van Liefde hier ouderen.

Van klooster naar hotel

Het oude klooster heeft lange tijd leeggestaan en is tussendoor tijdelijk bewoond. Op initiatief van Stichting Bij de Soete Moeder en BOEi is het monument nu omgebouwd tot een kloosterhotel met 22 kamers en een restaurant. Daarnaast is het Nemiusklooster een leerwerkplek waar jongeren onder begeleiding werkervaring kunnen opdoen en tegelijkertijd een opleiding volgen.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Bij de Soete Moeder

Lees de verhalen op onze ”Mensen vertellen over Monumenten” pagina >>

Ontdek meer projecten met type: Religieus