KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Dongecentrale Kantoorgebouw

Plaats
Geertruidenberg

Bouwjaar
1951

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Te huur

Plaats
Geertruidenberg

Bouwjaar
1951

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar

Status
Te huur

Omschrijving

Dongecentrale Kantoorgebouw

Tot 2011 leverde de Dongecentrale in Geertruidenberg elektriciteit aan de klanten van energieleverancier Essent. Na een grondige restauratie bruist het complex opnieuw van de energie. Het kantoorgebouw uit 1951 is geheel in oude luister hersteld en in gebruik genomen.

Kantoorgebouw

Het kantoorgebouw uit 1951, een gemeentelijk monument, is in 2019 volledig gerestaureerd en weer in gebruik genomen als kantoor. Het vierkante gebouw met vijf verdiepingen is ontworpen in de traditionalistische Wederopbouwarchitectuur en heeft siermetselwerk en vierruitsvensters met stalen kozijnen. Er is een kleuronderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de wijze waarop het interieur van het kantoorgebouw in de jaren 50 was afgewerkt. De oude kleuren zijn tijdens de restauratie teruggebracht, evenals de lambriseringen, houten vloeren en de vide met lichtkoepel. De kantoorruimtes zijn van moderne gemakken voorzien met behoud van de typerende karakteristieke sfeer, kleuren en details.

Ligging
Het Kantoorgebouw is gelegen op een zichtlocatie aan de rand van Geertruidenberg. Locatie is uitstekende bereikbaarheid via de A27 (Antwerpen, Breda, Utrecht), A16 (Antwerpen, Breda, Rotterdam) en A59 (Breda, Den Bosch).

Oppervlakte
Het multi-tenant gebouw heeft nog een resterende oppervlakte te huur van ca. 545 m2 aan kantoorruimte, welke als volgt is onderverdeeld:

Begane grond        211 nvo
Tweede verdieping:    232 nvo
Derde verdieping     289 nvo

Ruimtes beschikbaar vanaf 28 m2 nvo, In de kelder is opslagruimte beschikbaar. De bovengenoemde delen zijn zowel separaat te huur als gecombineerd en per direct beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling BOV via beheer@boei.nl.

Het is ook mogelijk om een ingerichte werkplek voor een lage huurprijs én maandelijkse opzegtermijn te huren op de begane grond. Hiervoor kan contact opgenomen met huurder ESQ Advocaten via info@esq.nl of 0162-523 033.

Huurprijs
De huur bedraagt 115 euro per m2 per jaar, exclusief BTW.

Opleveringsniveau
Het object beschikt onder andere over de navolgende voorzieningen:
•    Afgewerkte wanden en plafonds;
•    Nieuwe elektrische installatie;
•    Pantry en nieuwe toiletvoorzieningen;
•    C.V.;  met radiatoren
•    Brandmeldinstallatie
•    Inbraaksignalering
•    Lift
•    Te openen ramen
•    Databekabeling in elke ruimte

Parkeren
Voor het kantoorgebouw bevinden zich voldoende gratis parkeerplaatsen. Binnenkort zijn er ook 2 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast is ruim voldoende parkeergelegenheid aanwezig op het terrein.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Beheer, onderhoud en verhuur via beheer@boei.nl.

Voor vragen over de ontwikkelingen bij de Dongecentrale kunt u terecht bij projectmanager Finn Dudok van Heel via f.dudokvanheel@boei.nl

 

Geschiedenis van de Dongecentrale

De opening van de Dongecentrale bracht in 1919 de eerste particuliere elektriciteitscentrale naar Noord-Brabant. De bouw van de centrale was een initiatief van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM), dat later opging in Essent.

Bij de opening had de centrale een vermogen van 18,5 megawatt. Dit werd opgevoerd tot maar liefst 121 megawatt, toen de Dongencentrale energie ging opwekken als STEG-centrale (stoom- en gascentrale).

In de loop der jaren is het grootste deel van de elektriciteitsproductie overgenomen door de vlakbij gelegen Amercentrale. De oorspronkelijke centrale werd al in de jaren 90 van de vorige eeuw gesloopt en in 2011 stopte de productie van elektriciteit definitief in de Dongencentrale. Het filtergebouw en het hoofdgebouw hebben inmiddels de status van rijksmonument.

In 2012 heeft BOEi de Dongecentrale in Geertruidenberg in beheer genomen. De provincie Noord-Brabant is daarbij voor 50% mede-eigenaar geworden. Samen werken de partijen aan herbestemming van de centrale.
Een cascorestauratie van het filterhuis en de STEG-centrale heeft deze gebouwen inmiddels geschikt gemaakt voor hun nieuwe rol. Uitgangspunt van BOEi en de provincie hierbij is om de Dongecentrale een bestemming te geven die zorgt voor een duurzame toekomst van het gebouw.

Lees de verhalen op onze ”Mensen vertellen over Monumenten” pagina >>

Kijk in onze beeldbank voor meer foto’s van de Dongecentrale >>

Ontdek meer projecten met type: Industrieel