Steenfabriek de Bovenste Polder

Plaats
Wageningen

Bouwjaar
1923

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Investering
1050000

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Plaats
Wageningen

Bouwjaar
1923

Type
Industrieel

Rol BOEi
Eigenaar, Verhuurder

Website
klik hier

Status
Verhuurd

Omschrijving

De Bovenste Polder, geboortegrond van BOEi

Bij BOEi is eigenlijk elk project even bijzonder, maar Steenfabriek de Bovenste Polder in Wageningen is zonder twijfel het meest speciale monument in de indrukwekkende lijst met projecten. De redding van deze steenfabriek was namelijk het startschot voor wat later BOEi zou worden. Halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw richtte een groep jonge, gedreven mensen de “Vereniging tot Behoud van de Bovenste Polder” op. Het doel was om de steenfabriek te redden van de sloop en onder de initiatiefnemers was onder meer Arno Boon, de huidige directeur van BOEi. De steenfabriek zou de eerste in een lange reeks van succesvolle restauraties en herbestemmingen worden. Lees hier het artikel in de Volkskrant uit 2009 >>

Historie van Steenfabriek de Bovenste Polder

Steenfabriek de Bovenste Polder begint haar geschiedenis in 1846 met drie periodiek gestookte veldovens. Deze werden in 1923 gesloopt om plaats te maken voor een zogenaamde zig-zag ringoven. De steenproductie stopte toen de gemeente Wageningen in 1965 de fabriek opkocht om ruimte te bieden aan de groeiende stad.

De geplande bouw van woningen in de uiterwaarden van de Nederrijn werd in 1976 echter afgeblazen. Sloop van de steenfabriek was dus niet langer noodzakelijk en om deze definitief te voorkomen werd in de jaren 80 de “Vereniging tot Behoud van de Bovenste Polder” opgericht. De stichting en het eigendom van de steenfabriek gingen in 2003 over naar BOEi.

Restauratie en herbestemming van de steenfabriek

In de afgelopen twintig jaar is er hard gewerkt aan de restauratie en herbestemming van dit industriële erfgoed. Er zijn woningen gecreëerd voor beheerders, ateliers voor kunstenaars en oefenruimtes voor muzikanten. Ook is er stallingsruimte voor een kanovereniging en is de waterscouting op het terrein gevestigd.

Tijdens de restauratieronde in 2013 is de schoorsteen weer teruggebracht naar zijn oorspronkelijke hoogte van 44 meter. De ruimtes bovenin het gebouw zijn hierbij beter geïsoleerd en ook het houtwerk aan de buitenkant is vernieuwd.

Informatie over het huren van aterlierruimte is te verkrijgen via SLAK Ateliers.

Bekijk hier de video van de restauratie van de schoorsteen >>

 

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: De Vereniging tot Behoud van De Bovenste Polder, de stichting De Bovenste Polder, Gemeente Wageningen, Staatsbosbeheer, kanovereniging WKV De Bovenste polder, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, K.F. Hein Fonds, st. Janivo Fonds, Thuiskopie Fonds.

Ontdek meer projecten met type: Industrieel