KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

Coberco melkfabriek

Plaats
Arnhem

Bouwjaar
1922

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur

Investering
€ 8.000.000

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Plaats
Arnhem

Bouwjaar
1922

Type
Industrieel

Rol BOEi
Adviseur

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Coberco-fabriek als nieuwe hotspot van Arnhem

Vlak bij de John Frostbrug in Arnhem ligt een ruwe parel: de voormalige Cobercofabriek. Er is weinig voorstellingsvermogen voor nodig om de enorme potentie van dit industriële erfgoed te zien. Deze plek verdient het dan ook een restauratie en herbestemming, zodat heel Arnhem het kan ontdekken en gebruiken. De melkfabriek heeft alles in zich om de nieuwe hotspot van Arnhem te worden. Een plek waar je straks kunt wonen, werken, winkelen, eten en drinken.

Historie van de Coberco-fabriek in Arnhem

De voorloper van Coberco (de CAMIZ) werd opgericht in 1921. De coöperatie groeide de eerste jaren gestaag en nam diverse bestaande coöperaties over, waaronder de kaasfabriek aan de Westervoortsedijk. Bij de Slag om Arnhem in 1944 werd hevig gevochten rondom de John Frostbrug, toen nog de Rijnbrug. De omliggende gebouwen, waaronder de melkfabriek, zijn toen zwaar beschadigd.

In 1948 startte de wederopbouw van de fabriek onder leiding van architectenbureau Feenstra. Op 29 juli van dat jaar legde burgemeester Matser de eerste steen voor een nieuwe fabriek. Architect Feenstra vernieuwde daken en afdelingen, waaronder het laboratorium, de melkontvangst, kantoren en koelcellen. Door aankoop van grond rondom de fabriek kon de CAMIZ in de jaren erna flink uitbreiden.

Eind jaren 90 werd Coberco opgenomen in het Friesche Vlag-concern Friesland Foods. Uiteindelijk sloot de fabriek in 2003 haar deuren.

Herbestemming van de melkfabriek

BOEi zal samen met gebiedsontwikkelaar BPD de herontwikkeling van het terrein ter hand nemen. Het gebied ademt de industriële geschiedenis van Coberco. Gelegen tussen de binnenstad en de industriële bedrijvigheid, direct aan de zonnige zijde van de Rijn en dicht bij de uitvalswegen, vormt het Cobercoterrein een fantastische basis om een nieuwe stadswijk te scheppen. Dé nieuwe creatieve hotspot van Arnhem waar wonen, werken, winkelen, genieten en ontspannen samenkomen. Met het openstellen van het gebied krijgen Arnhemmers er een prachtig stuk stad bij. Een waardevolle aanvulling.

Binnen de gebiedsontwikkeling zijn een aantal speerpunten geformuleerd:

1. het zichtbaar maken van de industrie
2. de relatie met de Rijn versterken
3. een rijkdom aan plekken creëren
4. een industrieroute aanleggen

De definitieve herbestemming van de Coberco-fabriek wordt op dit moment verder uitgewerkt. Er zijn plannen voor een creatief bedrijfsverzamelgebouw, een foodcourt, een bierbrouwerij, een restaurant, loftwoningen en parkeerplaatsen. Ook diverse maatregelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit spelen daarbij een belangrijke rol.

De fabriek is te huur voor tijdelijke evenementen: Coberco als eventlocatie >>

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: BPD, Friesland Campina, Gemeente Arnhem, DTO, Studioninedots

Ontdek meer projecten met type: Industrieel