Project
Bombazijn OldenzaalGenieten van heerlijke bombazijntjes in de stadsbrouwerij van Oldenzaal
De Bombazijn in de binnenstad van Oldenzaal doet dienst als stadsbrouwerij. De omliggende historische tuinen worden momenteel in ere hersteld, waarna de gerestaureerd tuinen samen met de brouwerij worden opengesteld voor publiek. Hiermee vormt de Bombazijn het startpunt van de ontwikkeling van dit bijzondere deel van de historische stad Oldenzaal.

Historie van de Bombazijn Oldenzaal
In de 18e en 19e eeuw was Oldenzaal een stad met veel kleine weverijen en spinnerijen. Voor al deze bedrijvigheid was opslag nodig en daarom waren er in de binnenstad diverse magazijnen gevestigd, waaronder de Bombazijn. De Bombazijn is het enige overgebleven magazijn en is waarschijnlijk vernoemd naar bombazijn, een sterke textielsoort voor werkkleding.
Het gebouw in het oude centrum grenst aan de oude Palthe Tuin, een van de nutstuinen uit de ommuurde middeleeuwse stad. Nutstuinen werden gebruikt om de bevolking van voedsel te voorzien tijdens een vijandige belegering. Waarschijnlijk werd het magazijn ook gebruikt door de heer Palthe zelf, die een katoenspinnerij had op het naastgelegen perceel. Verder heeft de Bombazijn later nog dienst gedaan als slagerij, bakkerij en meest recentelijk als chocolaterie.
Nieuwe bestemming van de Bombazijn
Stichting Oldenzaalse Stadstuinen (S.O.S.) herstelt al decennia lang oude nutstuinen in de historische binnenstad van Oldenzaal. Na de restauratie vestigde zich in de Bombazijn een kleine stadsbrouwerij. Verder krijgt de Bombazijn diverse andere functies, onder meer als uitvalsbasis voor museum het Palthuis, ontvangstpunt voor stadsrondleidingen en locatie voor culturele manifestaties.
BOEi was financier toen de Bombazijn in 2012 te koop stond, zodat Stichting Oldenzaalse stadstuinen verder kon werken aan de ontwikkeling en fondsenwerving. In 2016 is het gebouw definitief overgenomen door de S.O.S.
In Beeld:
Dit project is mede mogelijk gemaakt door
Stichting Oldenzaalse Stadstuinen