Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Steenfabriek de Bunswaard

De voormalige steenfabriek de Bunswaard ligt op een hoogwatervrije zandrug in de uiterwaarden van Beuningen. Op de plek waar ooit het vuur van de steenovens brandde zijn acht bijzondere huizen gemaakt met uitzicht over de Waal. Wonen in industrieel erfgoed wordt zo gecombineerd met een weelderige omgeving vol natuur en  een privéstrand.

De Bovenste Polder, geboortegrond van BOEi
De Bovenste Polder in Wageningen, geboortegrond van BOEi

Bij BOEi is eigenlijk elk project even bijzonder, maar steenfabriek De Bovenste Polder in Wageningen is zonder twijfel het meest speciale monument in de indrukwekkende lijst met projecten. De redding van deze steenfabriek was namelijk het startschot voor wat later BOEi zou worden.

 

Schoolgebouw Van Heutszkazerne: loftwoningen in Kampen
Luxe loftwoningen in de Van Heutszkazerne

Concrete sloopplannen dreigden in 2016 het einde te betekenen voor het statige schoolgebouw van de Van Heutszkazerne in Kampen. De gemeente Kampen wees de plannen echter af, waarna er ruimte ontstond voor een nieuwe functie van het oude schoolgebouw.

De Stichting Stadsherstel Kampen attendeerde daarom BOEi op het monumentale gebouw, waarna als eerste een haalbaarheidsonderzoek werd uitgevoerd. De resultaten hiervan baanden de weg vrij voor een mooie herbestemming, waarbij er in de Kampense kazerne vier fraaie loftappartementen gerealiseerd zullen worden.

Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw
Weer dagelijks lunchen in het ENKA Kantinegebouw

Langs het spoor bij Ede aan de rand van de Veluwe ligt de voormalige kunstzijdefabriek ENKA. De ENKA was lange tijd het grootste fabriekscomplex in Nederland. Op het enorme terrein, nu een woonwijk, staan nog altijd diverse rijksmonumenten. Middenin dewijk ligt het opvallende Kantinegebouw met daarin een brede school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Na jaren leegstand krijgt dit bijzondere industriële erfgoed nu dagelijks kinderen over de vloer die er hun boterhammen eten.

Romantisch kerkje De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp
De Terp blijft beschikbaar voor bewoners Oudorp

Aan de rand van het historische centrum van het Noord-Hollandse Oudorp staat op een terp een klein kerkje. Vanwege het witte pleisterwerk op de voorgevel wordt de kerk in de volksmond meestal ‘het witte kerkje’ genoemd. De voorzijde van de kerk gaat grotendeels schuil achter een grote monumentale boom. Via een slingerend pad door de voortuin loop je omhoog naar de kerk. Eenmaal boven aangekomen heb je een vrij uitzicht over de weilanden, de begraafplaats en de authentieke dorpskern.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow