KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder
Het Gemaal Oude Rijn weer op volle toeren
Gemaal in Pannerden: creatieve toeristische trekpleister

In mei 2016 opende het Gemaal Oude Rijn in Pannerden na een periode van maar liefst 45 jaar weer haar deuren om de samenleving te dienen. Dit culturele erfgoed in het prachtige natuurgebied de Gelderse Poort vervuld  voortaan echter een artistieke rol als atelier en expositieruimte.

Daarnaast doet het ook dienst als educatief centrum, compleet met een beleefmuseum. Het intieme horecaverblijf biedt daarnaast alle ruimte voor ontspanning in een unieke sfeer. Verder worden in de kleine boomgaard vergeten Liemerse fruitrassen gekweekt.

 

Havenkerk Schiedam nog altijd verbonden met jenever
Havenkerk nog altijd verbonden met jenever

In de binnenbocht van de haven valt de Havenkerk van Schiedam meteen op. De tempelachtige kerk is destijds bewust gebouwd om te imponeren, wat de kerk na bijna tweehonderd jaar nog steeds doet. Schiedam werd bekend als de jeneverhoofdstad van de wereld en de verbinding met jenever speelt ook een rol in het verleden van de Havenkerk.

Steenfabriek de Bunswaard

De voormalige steenfabriek de Bunswaard ligt op een hoogwatervrije zandrug in de uiterwaarden van Beuningen. Op de plek waar ooit het vuur van de steenovens brandde zijn acht bijzondere huizen gemaakt met uitzicht over de Waal. Wonen in industrieel erfgoed wordt zo gecombineerd met een weelderige omgeving vol natuur en  een privéstrand.

Clemenskerk Hilversum: Van (bijna) sloop naar trampolinepark
Van dreiging tot sloop naar trampolinepark

De Hilversumse Bloemenwijk is een gevarieerde buurt waar koop- en huurwoningen elkaar afwisselen. De Clemenskerk vormt een architectonisch hoogtepunt, waar de stedenbouwkundige Willem Dudok in zijn plannen voor de wijk dan ook zorgvuldig rekening mee hield. Momenteel wordt de wijk in oorspronkelijke stijl gerenoveerd. BOEi heeft dit karakteristieke voorbeeld van religieus erfgoed in 2010 net op tijd van de sloop kunnen redden. De pastorie wordt inmiddels bewoond.

KVL-gedenknaald, Oisterwijk
Herinneringsmonument in weer en wind

Voor de directie-ingang van de KVL staat een opvallend standbeeld in een – op dit moment- verwaarloosde staat. Het is de gedenknaald die door het personeel werd geschonken aan directeur Christ van der Aa ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de KVL in 1941. De naald is deel van het rijksmonument KVL en is gemaakt door de Tilburgse beeldhouwer Toon van Wiel. Het heeft stevig te lijden onder het Nederlandse klimaat; de afgelopen decennia is de schade niet meer te missen, er breken steeds stukjes van het beeld af, wat inmiddels tot grote zorg in de Oisterwijkse gemeenschap heeft geleid. Daarom heeft BOEi in 2018 het besluit genomen het beeld te kopen van de Provincie Noord-Brabant en samen met de Oisterwijkers stappen te zetten voor behoud.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow