Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Museum de Kantfabriek
Van kantfabriek tot museum

Museum de Kantfabriek is een inspirerend voorbeeld van burgers die het industrieel erfgoed in hun omgeving een warm hart toedragen. De voormalige Zuid-Nederlandse Kantfabriek in het Limburgse Horst werd na de sluiting in 2006 in samenwerking met een burgerinitiatief namelijk aangekocht door BOEi. Zo konden de restauratie en herbestemming van de fabriek tot een museum in gang worden gezet. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie zorgen ervoor dat oude tradities weer een gezicht krijgen. Daarnaast biedt Museum de Kantfabriek ontplooiingskansen voor creativiteit. Kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er zijn opleidingsmogelijkheden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.

Rijksluchtvaartschool Eelde: Jaren ’50 monument
Sla uw vleugels uit bij de Rijksluchtvaartschool in Eelde

Wie aan een vliegveld denkt zal misschien niet zo snel denken aan verbondenheid met de natuur en zeeën van ruimte. Toch is dat precies wat de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde nu te bieden heeft. Dit bijzondere stukje industrieel erfgoed in Drenthe is getransformeerd tot kantoorgebouw.

Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations
Spannend wonen en werken in Apeldoornse schakelstations

Aan de Oude Beekbergerweg in Apeldoorn-Zuid liggen twee oude schakelstations van de Nuon. Deze vormden vroeger de schakel waarmee elektriciteit uit het energienet (hoogspanning) geschikt werd gemaakt voor gebruik in onze woningen (laag- of middenspanning). Die lagere spanning bedraagt 10 of 50 kilovolt, vandaar de naam van dit industriële monument.

 

Rijnkapel Renkum

De Rijnkapel is in 1932 gebouwd onder architectuur van de heer G. Feenstra (1890-1985). De gebrandschilderde ramen zijn ontworpen door de glazenier J.H.E. Schilling. De afbeeldingen op de glas in lood ramen stellen bijbelverhalen voor uit de Bergrede (Mattheus 5). Het roosvenster boven de voordeur verbeeldt een kruis met symbolen brood, wijn, vis, alpha en omega en INRI.

De Rijnkapel bestaat uit een kerkruimte, een bestuurskamer en een keuken.

Cereol Utrecht: de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek
Van lastpak naar klasbak

Het was een liefde die even tijd nodig had om op te bloeien. Nou ja, even… ruim een eeuw lang was de Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol een behoorlijke doorn in het oog van de bewoners van de Utrechtse wijk Oog in Al. Na een heftige brand in 2008 leek deze voorgoed verwijderd. De ruïnes van de oude fabriek werd echter weer opgebouwd, waarna De Cereol zich ontpopte tot een plek met belangrijke – en inmiddels onmisbare – maatschappelijke functies.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow

Niets gevonden

Er kwam niets overeen met je zoektermen. Probeer het nog eens met wat andere keywords.