Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
KVL-gedenknaald, Oisterwijk
Herinneringsmonument in weer en wind

Voor de directie-ingang van de KVL staat een opvallend standbeeld in een – op dit moment- verwaarloosde staat. Het is de gedenknaald die door het personeel werd geschonken aan directeur Christ van der Aa ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan van de KVL in 1941. De naald is deel van het rijksmonument KVL en is gemaakt door de Tilburgse beeldhouwer Toon van Wiel. Het heeft stevig te lijden onder het Nederlandse klimaat; de afgelopen decennia is de schade niet meer te missen, er breken steeds stukjes van het beeld af, wat inmiddels tot grote zorg in de Oisterwijkse gemeenschap heeft geleid. Daarom heeft BOEi in 2018 het besluit genomen het beeld te kopen van de Provincie Noord-Brabant en samen met de Oisterwijkers stappen te zetten voor behoud.

Hervormde kerk Sint Anna ter Muiden
Historisch baken op de grens met België

Sint Anna ter Muiden is een klein plaatsje met een grootse geschiedenis. Hoewel het Zeeuwse gehucht in de gemeente Sluis slechts 50 inwoners telt, heeft het al sinds 1242 stadsrechten. Centraal baken van herkenning is de Hervormde Kerk, gelegen aan de Nederherenweg. De kerk en haar karakteristieke vieringtoren hebben de status van rijksmonument. In 2013 heeft BOEi zich ontfermd over dit bijzondere religieuze erfgoed.

Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij
Spoorhistorie herleeft in Venlose Wagenmakerij

De Wagenmakerij in het Venlose stadsdeel Blerick is een van de grootste industriële rijksmonumenten van Nederland. Dit enorme complex op het rangeerterrein van de Limburgse stad sloot in de jaren 60 toen het kolentransport afnam.

Inmiddels heeft het gerestaureerde monument een meer dan passende nieuwe bestemming als depot voor het Spoorwegmuseum. Er staan nu weer tientallen treinen, wagons en locomotieven.

Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen
Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen

De Sareptahof is een schattig hofje rond een enorme tuin, prachtig gelegen in de oude binnenstad van Zutphen. Dit hofje is een van de kleinste Nederlandse woonverenigingen en bestaat al meer dan 120 jaar. Onder de naam De Hof van Heden bood het vroeger gratis eenvoudige huisvesting aan hervormde weduwen. Tegenwoordig wonen er in de Hof zeven alleenstaanden.

Schoolgebouw Van Heutszkazerne: loftwoningen in Kampen
Luxe loftwoningen in de Van Heutszkazerne

Concrete sloopplannen dreigden in 2016 het einde te betekenen voor het statige schoolgebouw van de Van Heutszkazerne in Kampen. De gemeente Kampen wees de plannen echter af, waarna er ruimte ontstond voor een nieuwe functie van het oude schoolgebouw.

De Stichting Stadsherstel Kampen attendeerde daarom BOEi op het monumentale gebouw, waarna als eerste een haalbaarheidsonderzoek werd uitgevoerd. De resultaten hiervan baanden de weg vrij voor een mooie herbestemming, waarbij er in de Kampense kazerne vier fraaie loftappartementen gerealiseerd zullen worden.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow