Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Turnhal in Ellecom is bijzonder herinneringserfgoed
Turnhal in Ellecom is bijzonder herinneringserfgoed

De Turnhal is gebouwd in 1943 als turn- en exercitiehal voor SS’ers in opleiding. Het pand is een voorbeeld van beladen erfgoed, en daarom belangrijk om te behouden als herinnering aan deze fase in de Nederlandse geschiedenis.

De Waalse kerk: historische blikvanger in Rotterdam
De Waalse kerk: historische blikvanger in modern Rotterdam

In het centrum van Rotterdam, in de wijk Cool, ligt de statige Waalse kerk. Dit religieuze monument werd gebouwd voor de Waalse Gemeente: protestanten die in de zeventiende eeuw uit de zuidelijke Nederlanden en Frankrijk vluchtten voor vervolging door rooms-katholieken.

Naast kerkdiensten wordt de kerk nu ook gebruikt als evenementenlocatie. Met zijn mooie details en riante stadstuin is de kerk geschikt voor bruiloften, tentoonstellingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Zeepfabriek Rohm en Haas
De oude zeepfabriek Rohm en Haas als creatieve broedplaats

Deze historische zeepfabriek in het centrum van Amersfoort vormt in meerdere opzichten het kloppende cultuurhart van het Oliemolenkwartier. Mensen komen er bijvoorbeeld om heerlijk te eten voor men in de stad een concert, theatervoorstelling of film gaat bezoeken. In en om het monument wemelt het van de kunstwerken, vervaardigd door de kunstenaars die hun atelier in de oude fabriek van Rohm & Haas hebben. De ondernemers die kantoor houden in het bijzondere pand genieten van deze culturele broedplaats, al was het maar vanwege de muzikale en andere evenementen die er regelmatig gehouden worden.

Luchthaven Ypenburg
Luchthaven Ypenburg: van wachtruimte naar werkplek

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven, liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg is met dat doel ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten.

Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg
Vruchtbare vooruitzichten voor Mariënburg

Middenin het groen bij het Gelderse Maurik ligt al meer dan honderd jaar een karakteristieke boerderij, ver van de doorgaande weg en omgeven met mysteries. Het verhaal gaat namelijk dat er een ondergrondse tunnel is, die van de monumentale boerderij naar de plaatselijke kapel loopt.

De ingang van deze mogelijke tunnel is tot op heden echter nog niet ontdekt. Om te voorkomen dat de boerderij in de toekomst alleen nog in dit soort mooie verhalen te bewonderen is, voerde BOEi een haalbaarheidsonderzoek uit naar een mogelijke herbestemming.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow