Wethouder Ede opent CNS-basisschool De Ontdekking in voormalig ENKA-Kantinegebouw

17 september 2020

Ede, 17 september 2020 – Op 23 september aanstaande wordt in Ede CNS-basisschool De Ontdekking onthuld. Deze basisschool bevindt zich op een bijzondere locatie: het voormalige kantinegebouw van de ENKA Kunstzijdefabriek uit 1951. Wethouder Leon Meijer (Gemeente Ede) verricht samen met de bestuurder van CNS Ede, Rob Sakko, schooldirecteur Leo Trommel en Arno Boon, directeur van eigenaar BOEi, de feestelijke openingshandeling. Het monumentale schoolgebouw is gerestaureerd en verduurzaamd en biedt plaats aan ruim 250 leerlingen. 

Aan de opening van De Ontdekking, zoals de nieuwe basisschool gaat heten, ging een jarenlange restauratie vooraf, mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, de Gemeente Ede, de Provincie Gelderland en de Rijksoverheid. BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, wist de charme van het rijksmonument te behouden terwijl toch het BENG-predikaat (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) is behaald.   

De Ontdekking vindt zijn oorsprong als CNS-basisschool Oranje Nassau. Een school met een bijna 110 jarige geschiedenis die nu verplaatst naar de wijk Enka in Ede. De naam van de school is niet toevallig gekozen: Een van de meest innovatieve fabrieken van de vorige eeuw was gevestigd in het voormalig Kantinegebouw. Hier werd op die ene ontdekking van het kunstvezel decennialang doorontwikkeld en gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Een naam die past bij de school waar onderwijs wordt gegeven dat voortdurend verfijnd en ontwikkeld wordt en waar kinderen de ruimte krijgen voor het ontdekken van hun eigen mogelijkheden.

Leon Meijer, wethouder Gemeente Ede: “De wijk Enka is een prachtig voorbeeld hoe gebouwen uit het verleden een nieuwe maatschappelijke functie krijgen. Een snelgroeiende jonge wijk, waar de geschiedenis nog doorademt in elke straat.”

Rob Sakko, voorzitter College van Bestuur CNS Ede: “Geschiedenis en toekomst komen samen in een dit schoolgebouw.”

Leo Trommel, schooldirecteur De Ontdekking: “De school is eerst en vooral een warme, open, belangstellende plaats waar ieder kind zich thuis kan voelen.”

Arno Boon, directeur BOEi: “Gebouwen behoud je het beste door ze een nieuwe en nuttige bestemming te geven, zoals het ENKA-terrein in Ede laat zien. Schoolkinderen uit de nieuwe omliggende woonwijk krijgen nu de gelegenheid om hun basisschooltijd door te brengen in een uniek gebouw met een prachtige historie. Zij werken hier aan hun toekomst met hetzelfde optimisme als de fabrieksarbeiders begin jaren ’50 van de vorige eeuw.”