Geslaagde tweede buurtbijeenkomst over de KVL gedenknaald

Geslaagde tweede buurtbijeenkomst over de KVL gedenknaald

vrijdag, september 6, 2019 - 16:05

Op 5 september 2019 organiseerde BOEi een tweede buurtbijeenkomst over de toekomst van de KVL gedenknaald in Oisterwijk.  Het doel was om samen met omwonenden opnieuw te kijken naar de beste oplossing voor het beeld aan de Almystraat. De naald uit 1941 staat er sinds de sluiting van de leerfabriek verloren bij naast het hoofdgebouw.

De opkomst was beduidend hoger dan bij de eerste bijeenkomst. Vijftien mensen uit omgeving, waaronder stadsgidsen, vrijwilligers van de Stichting Stoommachine en van de Heemkundekring ‘De Kleine Meierij’ en Oisterwijk in Beeld gingen met medewerkers van BOEi in dialoog over de mogelijkheden het rijksmonument te behouden. Voor BOEi waren Iris Vernooij, Michiel Rohlof en Jobbe Wijnen aanwezig. We vroegen de mensen naar hun voorkeur: ‘Op de huidige plaats behouden zo lang als dat kan!’ was een belangrijk uitgangpunt voor het publiek. Het plaatsen van een overkapping had de grootste voorkeur. De naald verhuizen naar een overdekte locatie was veel minder in trek: “De plek van het beeld is net zo belangrijk als het beeld zelf.”

 “Ik hoop bovenal dat we positief en in gezamenlijkheid kunnen nadenken over de toekomst”, zei één van de Oisterwijkers vooraf. Dat doel lijkt met deze bijeenkomst gehaald; aan het eind van de avond gaven de meesten mensen aan tevreden naar huis te gaan. Daar zijn we ook bij BOEi erg blij mee.

Van de bijeenkomst wordt een verslag gemaakt dat in gaat op alle besproken opties en dat naar de deelnemers wordt toegestuurd. Daarna bezint de directie van BOEi zich op een vervolgstap. Crowdfunding werd door de deelnemers aangedragen als een goed middel om het behoudsplan voor elkaar te krijgen en is een optie waar BOEi zeker over na gaat denken.