KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Tientallen smeden nemen smederij bij Slot Schaesberg in gebruik

23 september 2021

Ruim 35 smeden uit het hele land nemen in het weekend van 25 en 26 september de nieuwe ‘historische’ smederij bij Slot Schaesberg in Landgraaf in gebruik. Het is het startsein voor een intensieve samenwerking tussen Slot Schaesberg en het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK). Landgraaf heeft er daarmee een nieuw opleidingsinstituut in een eeuwenoud ambacht bij gekregen.

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Eén van de doelstellingen van Slot Schaesberg is behoud van monumentaal erfgoed en ambachten. Het doel van de smederij is om het eeuwenoude ambacht van smid in ere te houden. Er is de afgelopen twee jaar door vele vrijwilligers ontzettend hard gewerkt aan een prachtige vakwerksmederij met 4 vuren, waar ons eigen team van 6 smeden straks gaat werken aan onderdelen voor Slot Schaesberg. De aftrap gaat dit weekend natuurlijk groots gevierd worden met een veelheid aan ambachtelijke demonstraties smeden en het traditionele ‘aambeeldje ploffen’.”

Miko Wijnands, branchemanager NGK: “De smederij bij Slot Schaesberg ziet er fantastisch uit en we verheugen ons op de samenwerking. De komende jaren willen we er korte cursussen en langere opleidingen gaan verzorgen, voor zowel amateurs als professionals. Dat opleiden begint dit weekend overigens al. Iedereen die langskomt kan een poging wagen!”

De 6 smeden van Slot Schaesberg kunnen aan de slag mede dankzij een mooi gebaar van een lokale ondernemer: Dhr. Wim Vossenberg uit Landgraaf stelde vele gereedschappen van een oude smederij kosteloos ter beschikking.

De smederij kwam mede tot stand dankzij steun van de Gemeente Landgraaf, VriendenLoterij, Parkstad Limburg, ABEL, Rabobank, Parkstad, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Heerlen, Interreg Vlaanderen-Nederland, Stichting Raiffeissen, Stichting Pilon, Mplooi Foundation en de Provincie Limburg.

Slot Schaesberg is op 25 en 26 september geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.