KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

Subsidieregeling Stimulering Herbestemming Monumenten geopend

7 oktober 2022

Ondanks een groot tekort aan woon- en bedrijfsruimte staan in Nederland nog steeds miljoenen vierkante meters leeg. Soms weten eigenaren of gemeenten zich geen raad met een leegstaand of vervallen gebouw. Een haalbaarheidsonderzoek is vaak de eerste stap naar een herbestemming.

Tussen 1 oktober en 30 november gaat de Subsidie Stimulering Herbestemming Monumenten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed open, waarmee 70% van de kosten van een onderzoek naar de haalbaarheid van restauratie en herbestemming zijn gedekt. Aanvullend op een herbestemmingsonderzoek kan subsidie aangevraagd worden voor onderzoek naar verduurzaming. Binnen dezelfde regeling is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het wind- en waterdicht maken van cultureel erfgoed. Ook daarvan wordt 70% gesubsidieerd. Alle cultuurhistorisch waardevolle gebouwen komen in aanmerking, of het nu een monument is of niet.

BOEi voert jaarlijks circa 100 van dit soort onderzoeken uit. Dat doen we vanuit ons bewezen track record: de afgelopen 25 jaar hebben we circa 500 eigen projecten tot een succesvolle herbestemming gebracht. Heeft u vragen of een concrete casus? Neem contact op met Jethro van der Pijll, j.pijll@BOEi.nl of bel ons op 033 760 0660. Meer informatie is te vinden op www.BOEi.nl/hbo.