Het voormalige schoolgebouw van de Van Heutzkazerne in Kampen, dat in 2016 door BOEi is overgenomen om het te behoeden voor sloop, wordt gerestaureerd en herbestemd tot woongebouw met 15 koopappartementen. BOEi draagt het pand uit 1874 daartoe over aan Jong Projectontwikkeling en Bouw. De restauratie is inmiddels van start gegaan en de inbouw van de woningen start in juli 2025. Naar verwachting kan er begin 2026 in de kazerne gewoond worden.
Arno Boon, directeur BOEi: “Wij zijn bijzonder verheugd dat het uiteindelijk toch goed gaat komen met de Kazerneschool; een bijzonder militair monument in het centrum van Kampen. Herbestemmingen zijn meestal bijzonder complex en in het geval van de Kazerneschool hebben we te maken met een pand dat volgens velen niet te redden viel. Nu blijven de vele bijzondere verhalen die het gebouw herbergt bewaard voor toekomstige generaties.”
Jong Projectontwikkeling & Bouw is gespecialiseerd in binnenstedelijke projectontwikkeling in de regio Zwolle, en ziet het project als een kans om in het centrum van Kampen iets heel bijzonders te realiseren. De mooiste steden zijn immers steden waar volop geleefd en gewerkt wordt, zoals straks ook weer in het voormalige schoolgebouw van de Van Heutzkazerne.
Stichting Stadsherstel Kampen (SSK), dat zich jarenlang heeft ingezet voor behoud van het gebouw maar eind 2023 haar activiteiten na 40 jaar staakte, biedt aan de nieuwe eigenaar een gevelsteen aan die gelijktijdig met de restauratie aangebracht zal worden, en informatie geeft over de geschiedenis van het pand. Ook komen er op in de openbaar toegankelijke tuin bankjes te staan met dank aan de stichting. Zo blijft de herinnering aan 40 jaar SSK, en het feit dat monumentenzorg nogal eens forse inzet vergt (om te beginnen van betrokken burgers), levend.
Het schoolgebouw van de Van Heutszkazerne in Kampen stamt uit 1874. Het diende voornamelijk als onderwijslocatie voor (onder)officieren. Pas in 1938 kreeg de kazerne de naam waaronder zij nog altijd bekendstaat, vernoemd naar Joannes Benedictus van Heutsz. Deze officier uit het Nederlandse leger werd in 1900 tot luitenant-generaal benoemd en was van 1904 tot 1909 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. In 1939 nam de Militiaire Geneeskundige Dienst haar intrek in het pand. De dienst maakt tot 1973 gebruik van het schoolgebouw, waarna de laatste militairen voorgoed uit het monument vertrokken. Inmiddels is de naam Van Heutsz niet meer zonder discussie. Erfgoed bewaren en herbestemmen maakt dat nieuwe generaties zich blijven verdiepen in het verleden en daar hun eigen oordeel over kunnen vormen.