Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Presentatie boek KIJK! bij Provada sessie over herbestemmen

3 november 2021

Niemand minder dan Ton Meijer nam woensdag 27 oktober het eerste exemplaar van het boek ‘KIJK!’ in ontvangst op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Na 2 jaar zonder jaarlijkse happening kwamen ontwikkelaars, beleggers en gemeenten weer bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen op de vastgoedmarkt te bespreken en elkaar te zien. Een uitgelezen moment om 25 jaar ervaring met herbestemmen van erfgoed onder de aandacht te brengen.

BOEi heeft die ervaringen vanaf de oprichting in 1995 in een kijkboek met veel fotobeeld in ruim 200 pagina’s bij elkaar gebracht; elk jaar 1 project; van klein tot groot, van standalone tot gebiedsontwikkeling. Oud voorzitter van de raad van commissarissen Ton Meijer – oud eigenaar van de Westergasfabriek en nu Paleis Soestdijk – gaf zijn ervaring met het herbestemmen van erfgoed: “Het zijn lange processen, houdt het doel goed voor ogen’’. Ook Daan van der Vorm, aandeelhouder in BOEi, was bij de boekuitreiking en het begeleidende debat aanwezig: “Oude gebouwen zijn vaak het middelpunt van een gebiedsontwikkeling, dat is fascinerend en BOEi snapt hoe je dat moet aanpakken; het team van BOEi is daar heel goed in’’. Gideon Maasland van architectenbureau MVRDV gaf zijn visie op de omgang met monumenten: ,”Er is meer lef nodig; het is niet alleen maar het restaureren van gebouwen met karakter.’’

Het publiek op de Provada werd opgeroepen om BOEi te bevragen met projecten die vlotgetrokken moeten worden maar ook om toe te treden als aandeelhouder of om een BOEi obligatie – een goed alternatief voor de negatieve spaarrente – aan te schaffen. Voor BOEi geldt dat daarmee projecten, die een lange adem vergen, ook opgepakt kunnen worden. Want het gaat bij vastgoed om de lange termijn. Dat komt in het boek – met als ondertitel ’25 jaar herbestemmen van erfgoed in Nederland’ ook goed tot uitdrukking.

Het debat en de interviews op de Provada zijn terug te zien via https://m.youtube.com/watch?v=5u4NDw5phAA