Paranormaal onderzoek in Klooster Monnikenberg

Paranormaal onderzoek in Klooster Monnikenberg

woensdag, augustus 1, 2018 - 14:10

Afgelopen weekend vond in Klooster Monnikenberg een bijzonder onderzoek plaats: negen paranormaal onderzoekers zochten naar geesten en andere entiteiten in het 19e eeuwse gebouw. BOEi, die als erfpachter van het gebouw op zoek is naar een nieuwe toekomst, gaf de onderzoekers de ruimte en legde een en ander vast in een videoverslag. 

Jobbe Wijnen, historisch ingenieur bij BOEi:  “Uitgangspunt voor de herbestemming van een pand is voor BOEi dat er aandacht moet zijn voor de monumentale waarden en erfgoedverhalen zijn een wezenlijk onderdeel van die waarde. Daarom verzamelt BOEi deze in het project ‘Mensen vertellen over Monumenten’. Toen een groep paranormaal onderzoekers ons vertelde dolgraag eens naar binnen te willen, leek ons dat een mooie toevoeging aan het palet verhalen dat er al over dit klooster beschikbaar is."

Op zaterdagavond verzamelden de onderzoekers zich met hun meetapparatuur voor het gebouw. De één was specialist in infrarood camerawerk of elektromagnetische velden, de ander had de hooggevoelige gave entiteiten zelf waar te nemen. Ook daarin waren er verschillen. De ene onderzoeker nam geesten visueel waar, maar kon er zelf niet mee praten. De ander kon ze juist niet zien, maar wel voelen en in gesprek gaan. Na een doorloop koos het team de voormalige kapel en een paar kamers uit voor nader onderzoek. In de kapel lukte het om met behulp van een pendel even contact te maken met de energie van een klein meisje, aldus een de onderzoekers. 

Wijnen: "Of iemand in 'spoken' gelooft is een afweging die ieder voor zichzelf moet maken. Wij zien een groep mensen die integer en op hun eigen manier in interactie wil gaan met een monument en met de verhalen die zij waardevol vinden. Dat moedigen we aan. Dat past in de trend dat de erfgoedzorg in Nederland over de hele linie aan het democratiseren is. Er leeft brede discussie over hoe we burgers meer toegang kunnen geven tot hun erfgoed. Zie bijvoorbeeld het project ‘Straatwaarden’ van de Reinwardt Academie.”

De resultaten van het onderzoek zijn nog niet helemaal bekend. Daarvoor moet het team alle apparatuur zorgvuldig uitlezen. Er zijn zeker enige opvallende verschijnselen voorbij gekomen, maar uit de reacties van de onderzoekers bleek ook dat zij wel eens panden met grotere paranormale activiteit zijn tegengekomen. De toekomstige gebruikers hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken. Een video impressie van het onderzoek is door BOEi gepubliceerd op haar website www.boei.nl/mensen-vertellen  en op de social media kanalen.

 

2018_Monnikenber_crew.JPG