Meer dan 100 smeden bijeen tijdens het Internationale Smedenfestival in Landgraaf

Smedenfestival Slot Schaersberg

Meer dan 100 smeden bijeen tijdens het Internationale Smedenfestival in Landgraaf

woensdag, april 25, 2018 - 15:45

Landgraaf, 25 april 2018 – Op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei 2018 vindt het Internationale Smedenfestival plaats bij Slot Schaesberg in Landgraaf. Ruim 100 kunst-, sier- en restauratiesmeden uit heel Europa geven demonstraties smeden en er zijn workshops rond dit bijzondere ambacht. Het Duitse riddergenootschap ‘’Die Schildwaechter zu Gangelt’’ laat de Middeleeuwen herleven in de kasteelrestanten van Slot Schaesberg en het publiek kan zelf aan de  slag bij de vele smidsvuren. De organisatie is in handen van Slot Schaesberg en het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK).

Het NGK Internationale Smedenfestival, een traditie die sinds 1992 bestaat, vindt voor de eerste keer als festival in Zuid-Limburg plaats. Het kasteel wordt de komende jaren op historische wijze herbouwd en daar is veel ambachtelijk smeedwerk voor nodig. Tijdens het Smedenfestival worden onder meer de eerste onderdelen van de poorttoren gesmeed.

Aryan Klein, projectdirecteur Slot Schaesberg: “Eén van onze doelstellingen is behoud van monumentaal erfgoed en ambachten. Deze smedendagen zijn een geweldige gelegenheid, voor jong en oud, om kennis te maken met dit aansprekende ambacht. Naast ons bezoekerscentrum bij Slot Schaesberg komt een grote tent en ongeveer 40 smidsvuren, waar bezoekers het smeedvak in de praktijk kunnen ervaren. Naast ridders zijn er ook enkele wapensmeden aan het werk. Er is, kortom,  ontzettend veel te zien en te beleven op 11 en 12 mei!”

Miko Wijnands, branchemanager NGK: “We zijn erg blij met Slot Schaesberg als locatie voor de het Internationale Smedenfestival, omdat de historie bij Slot Schaesberg echt tot leven komt. Veel smeden staan klaar om te demonstreren hoe de moderne smid van belang is voor bijvoorbeeld de restauratie van ons cultureel erfgoed. Extra bijzonder is dat we ons steentje kunnen bijdragen aan de herbouw van het kasteel. Het belooft een bijzonder festival te worden!”

Raymond Vlecken, burgemeester van Landgraaf, heet de bezoekers op de eerste dag (vrijdag 11 mei) welkom. Leerlingen van o.a. het Techniek College Parkstad Limburg maken in het kader van een scholierenwedstrijd een werkstuk en ontvangen van juryvoorzitter en voorzitter van de Koninklijke Metaalunie Fried Kaanen een prijs. Op beide dagen zijn er workshops goud- en zilversmeden en een vakmanschapsbeurs in het kader van het Interreg Revivak programma.

De Internationale Smedendagen vinden plaats op vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur bij Slot Schaesberg (Slot Schaesberg-Laan 100 te Landgraaf). De entree bedraagt € 5,- voor volwassenen, € 4,- voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en is gratis voor kinderen t/m 3 jaar.

Voor meer informatie: www.slotschaesberg.nl

Zie hier het persbericht.