KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Interview ‘Een monument is niet duurzaam omdat het oud is’

3 juni 2022

“Eigenaren van monumenten zeggen vaak: ik behoud een oud pand dus ik ben duurzaam bezig. Maar dat is absoluut niet voldoende. Een monument is niet duurzaam omdat het oud is. Duurzame monumentenzorg gaat veel verder en er is veel mogelijk”. Dat zegt Robert Tersmette in een interview met de Nationale Mileudatabase, het fundament voor duurzame bouw.

Vanzelfsprekend staat de verduurzaming van monumenten in het teken van het isoleren van het gebouw en het aanbrengen van energiezuinige installaties. Maar dat is slechts een deel van het werk van de verduurzamers van BOEi. Samen met zijn collega Martijn Bok is het zijn taak de duurzaamheid van de projecten van BOEi op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Zij kijken niet alleen de energetische kwaliteit van het gebouw, maar ook naar de milieu-impact van de materialen en de mogelijkheden van hergebruik.

Het hele interview is hier te lezen.

Wilt u in contact komen met de verduurzamers van BOEi? Stuur dan een e-mail naar Robert Tersmette r.tersmette@boei.nl of Martijn Bok m.bok@boei.nl