KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Herbestemming hoofdgebouw Dongecentrale gestart

17 november 2021

BOEi is gestart met de werkzaamheden aan de Dongecentrale in Geertruidenberg ten behoeve van twee nieuwe gebruikers: Fijnevent en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Begin 2022 nemen beide huurders intrek in de twee grootste gedeeltes van de monumentale hoofdcentrale. De provincie Noord-Brabant en BOEi, eigenaren van de Dongecentrale, zijn daarmee een stap verder in de herbestemming van het complex.

De Veiligheidsregio initieert in het ketelhuis van de Dongecentrale een educatie- en belevingscentrum voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 (Risk Factory). Fijnevent gaat in het aangrenzende machinehuis congressen en evenementen organiseren. De machines en installaties van de voormalige elektriciteitscentrale uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw blijven zoveel mogelijk intact, terwijl de beide ruimtes aan de moderne eisen van de huurders worden aangepast. Zo wordt in het machinehuis de beganegrondvloer op één hoogte gebracht, krijgt het gebouw een aantal nieuwe deuren en zijn de installaties straks te zien, maar niet meer te betreden voor bezoekers. Beide partijen krijgen een eigen entree en parkeergelegenheid op het terrein.

Stijn Smeulders, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “Energieproductie van de Dongecentrale is essentieel geweest voor de industrialisering en elektrificering van Brabant. Door het gebouw te behouden en een nieuwe bestemming te geven blijft dat verhaal behouden voor toekomstige generaties.”

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Een pluim voor beide huurders dat zij het avontuur aan willen gaan en straks een unieke ruimte gaan betrekken. Door de herbestemmingen als educatiecentrum en evenementenlocatie kunnen straks veel meer mensen van het gebouw en de omgeving genieten. Nu het kantoorgebouw ook verhuurd is, ontstaat hier echt nieuwe energie.”

 

Op de foto: vertegenwoordigers van de Provincie, BOEi, Risk Factory en Fijnevent.