KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Green draagt historisch erfgoed in Ellecom over aan BOEi

3 mei 2022

Green Real Estate maakt vandaag bekend de voormalige SS-turnhal in Ellecom te hebben overgedragen aan BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van erfgoed. De turnhal, gebouwd in 1943 in Gooise Landschapstijl was tijdens de Tweede Wereldoorlog de enige SS-opleidingslocatie in Nederland. Het is een van de weinige erfenissen van nationaalsocialistische naziarchitectuur in Nederland. BOEi is voornemens een passende herbestemming te baseren op een bouwhistorisch onderzoek.

Green werd vijf jaar geleden eigenaar van de voormalige sporthal als onderdeel van een portefeuilleaankoop. In de afgelopen vijf jaar heeft Green de rieten kap van het veronachtzaamde gebouw gerestaureerd, de grond gesaneerd en nieuwe bestrating aangelegd. Hoewel het gebouw nu is verkocht blijft Green indirect mede-eigenaar van het erfgoed als een van de aandeelhouders in BOEi.

Juul Derks, Head of Investments Green Real Estate: “Hoewel dit type vastgoed niet direct in onze investeringsstrategie past, hechten wij groot belang aan behoud van cultureel erfgoed, in het algemeen. Op de plekken waar wij investeren zorgen we altijd voor verbinding van de plek met de omgeving en de historie. Dat is eens temeer van belang als het gaat om herinneringserfgoed zoals deze sporthal die ervoor zorgt dat bepaalde gebeurtenissen verteld blijven worden, of juist verteld gáán worden. Juist om die reden vinden we het belangrijk dat de best mogelijke expertise wordt aangewend voor een nieuwe toekomst van dit gebouw en daarvoor is BOEi de best denkbare partij.”

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “BOEi is al sinds 2005 af en aan betrokken bij het gebouw. De Turnhal is net als veel andere monumentale gebouwen lastig te herbestemmen. Dat ligt aan het type gebouw, de gevoeligheid rond bepaalde gebouwen – zeker dit gebouw – maar ook aan de niet zelden conflicterende kaders die gesteld worden vanuit andere beleidsterreinen. Juist dit soort complexe opgaven passen ons als een handschoen. De toetreding van Green als aandeelhouder werpt dus op twee manier haar vruchten af.”

BOEi is van plan te starten met een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek om de kernkwaliteiten van het gebouw vast te stellen in relatie tot de beladen geschiedenis ervan. Voor dit gebouw zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse dwangarbeiders ingezet voor de aanleg van het sportterrein – het dempen, droogleggen en het grondwerk van het terrein. Uitgangspunt voor de herstemming is een enorme open ruimte te behouden en het gebied leefbaar te houden.