Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Erfgoedparade verbindt culturele makers aan iconische gebouwen

29 september 2022

Nederland is een nieuw cultureel festival rijker: de erfgoedparade, een initiatief van non-profit erfgoedorganisatie BOEi met steun van de VriendenLoterij. De erfgoedparade verbindt bijzondere voorstellingen aan iconische locaties door heel Nederland. Culturele makers krijgen de kans om nieuwe voorstellingen te bedenken en leegstaand erfgoed te activeren. De voorstellingen zijn gericht op een breed publiek; laagdrempelig en betaalbaar.

De eerste productie van de erfgoedparade is Dans naar de Hemel: spectaculair danstheater in leegstaande kerken van de hand van het gezelschap ‘Ropes Aligned’. Onder andere de Grote Kerk in Beverwijk en de Havenkerk in Schiedam vormen het decor van dansers en freerunners. Het zwaartepunt van de erfgoedparade ligt in het voorjaar en de zomer van 2023, met locatietheater en –spektakel door heel Nederland. De erfgoedparade komt graag in contact met meer culturele makers en locaties om samen nieuwe ideeën vorm te geven.

Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “Deze eerste voorstelling laat zien wat de erfgoedparade doet: bijzondere en toegankelijke voorstellingen maken in leegstaande, markante gebouwen. Dit startmoment is tevens een oproep aan culturele makers en locaties: sluit je bij ons aan en denk met ons mee!”

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Met de erfgoedparade maken wij onontdekte plekken zichtbaar en toegankelijk. Culturele makers leggen nieuwe verbindingen met publiek op unieke locaties. Het past bij de doelstelling van BOEi, om historisch betekenisvolle plekken nieuwe betekenis te geven.”

Daan Peters, managing director VriendenLoterij: “Door publiek op unieke erfgoedlocaties te laten genieten van culturele evenementen, realiseren de VriendenLoterij en BOEi verbondenheid in de samenleving, via kunst en cultuur. Iets waar we na de coronatijd des te meer behoefte aan hebben. We zijn dan ook blij dat wij dit bijzondere en spectaculaire project dankzij onze deelnemers kunnen steunen.”

Het programma is vanaf heden te zien via www.erfgoedparade.nl. De voorstelling ‘Dans naar de Hemel’ vindt dit najaar plaats in Beverwijk, Schiedam en Goes. Het zwaartepunt van de erfgoedparade ligt in de lente en zomer van 2023.