KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Duurzaam verwarmen; wat is er mogelijk?

8 februari 2022

Hoe kunnen we de Centrale Markthal in Amsterdam zo duurzaam mogelijk verwarmen? Een gebouw met een enorm oppervlak en veel glas, waar het ’s winters koud is en zomers warm.

Om een antwoord op die vraag te vinden, worden verschillende soorten verwarming uitgetest. Een daarvan is plafondverwarming, een systeem, bestaande uit ‘polypropyleen capillaire klimaatmatten’. De matten zouden een korte reactiesnelheid en een hoog gebruikerscomfort moeten hebben, bovendien zijn ze 100% recyclebaar. Doordat het water met een warmtepomp wordt verwarmd én gekoeld, is het ook nog eens energiebesparend.

De overdracht van verwarmings- en koelenergie op de mensen in de ruimte vindt voornamelijk plaats via straling; dat sluit weer aan bij de natuurlijke omstandigheden in de warmtehuishouding van het menselijke lichaam. Nog een pluspunt is dat er geen sprake is van tocht en stofcirculatie.

De test moet uitwijzen of plafondverwarming voor voldoende comfort zorgt, maar ook wat het stroomverbruik is. Wordt vervolgd!