KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Boekencollectie Frans Jansen overgedragen aan BOEi bibliotheek

21 februari 2022

BOEi werd onlangs benaderd door Alexandra Jansen, dochter van wijlen Frans Jansen die bij leven een fervent verzamelaar van o.a. boeken was. Frans Jansen had een brede belangstelling; het betrof boeken over verlichting, kachels, strijkijzers, typemachines, Nederlands bedrukt blik (hij was auteur van het boek Betoverend Blik), grammofoons, textiel, natuur, reclame en handel.

In de collectie zaten ook boeken over de fabrieken die deze voorwerpen produceerden. Deze krijgen met dank aan Alexandra nu een plek in de bibliotheek van BOEi, die behoort tot de grootste collecties boeken over industrieel erfgoed in Nederland. De boeken van BOEi zijn voor eenieder te zien en raadplegen, en worden geregeld geraadpleegd in het kader van onderzoek. Later dit jaar is de bibliotheekcatalogus van BOEi online te raadplegen.

BOEi krijgt vaker dergelijke collecties en archieven aangeboden, en ziet het nadrukkelijk ook als haar taak om niet alleen gebouwen en verhalen, maar ook boeken, archieven en andere roerende zaken te behouden en ontsluiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto: Alexandra Jansen met Marcel Overbeek (BOEi)