KIJK! 25 jaar herbestemmen in Nederland. Lees verder

BOEi rondt restauratie van bijzonder rijksmonument bij Generaal de Bonskazerne Grave af

7 oktober 2022

Op donderdag 13 oktober wordt bij de Generaal de Bonskazerne in Grave het gerestaureerde monument voor Andreas de Bons onthuld. Op het dak van gebouw C wordt daarnaast een windvaan onthuld, een cadeau van de betrokken aannemers. De onthullingen markeren een nieuwe stap in de restauratie van het rijksmonumentale complex, waar steeds meer bedrijvigheid ontstaat.

Het keramiek op het monument voor Andreas de Bons, centraal op het voormalige kazerneterrein, is begin jaren ’50 ontworpen door beeldhouwer, keramist en schilder Jacques Maris. In nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het de afgelopen maanden door keramist Sandra van Riet in ere hersteld, in de oorspronkelijke kleurstelling.

Wethouder Joost Hendriks (Gemeente Land van Cuijk) en Arno Boon (directeur BOEi) onthullen op donderdag 13 oktober het monument. De restauratie van de Generaal de Bonskazerne is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Arno Boon, directeur BOEi: “Voor BOEi is dit soort kleinere monumenten net zo belangrijk als de grote gebouwen en complexen die we herbestemmen en dat is ook te zien aan de liefde en aandacht die er aan besteed is. Het monument voor Andreas de Bons staat symbool voor vrijheid; een thema dat vandaag de dag nog net zo actueel is.”

De Generaal de Bonskazerne is vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd om plaats te kunnen bieden aan 1.200 militairen. BOEi werkt sinds 2014 aan een nieuwe bestemming voor De Bonskazerne. De gebouwen en het ruim 20.000 m2 grote terrein worden omgetoverd tot een bruisend terrein waar wonen, werken, horeca en cultuur elkaar aanvullen en versterken.

Meer informatie over de Generaal de Bonskazerne is te vinden op de website www.bonskazerne.nl