Beleef cultureel spektakel in iconische gebouwen! – erfgoedparade

Bankastudios toffe verzamelplek voor een hoop creatievelingen

8 februari 2023

‘Toffe verzamelplek voor een hoop creatievelingen + profi studio. Hebben gestreden voor behoud van hun pand en dat vergt moed!’

Wat een eer! De Bankastudios in Maastricht zijn genomineerd voor de Limburgse Popprijs 2022 in de categorie Beste Limburgse Initiatief. De Limburgse Popprijzen zijn jaarlijks terugkerende awards die worden uitgereikt aan Limburgse acts, artiesten, ondernemers en organisaties die in dat jaar de meest significante bijdrage hebben geleverd aan de Limburgse popmuziek. De Bankastudios bieden een werkplek voor creatieve en muzikale mensen van Maastricht en omstreken. Muziek, film, TV, radio, en andere vormen van kunst worden gecombineerd in dit unieke gebouw, aangevuld met culturele ondernemers. En dat is opgevallen, zo blijkt ook uit de woorden van de jury bovenaan dit artikel.

De Bankastudios zijn onlosmakelijk verbonden met de muziek en geluid. Het gebouw speelde al veel langer een centrale rol in de culturele vormgeving van Maastricht en omgeving. Regionale Omroep Zuid, later de Omroep Limburg heeft ruim 25 jaar lang vanuit het gebouw in Maastricht alle belangrijke gebeurtenissen en evenementen van commentaar voorzien en uitgezonden. Denk aan carnavals vieringen, het Wereld Muziek concours en de aardbeving in 1992. Het ROZ-complex is een prachtig voorbeeld van het erfgoed van de jaren zeventig. Stichting MuziekLab ROZ/Bankastudios is de exploitant van het gebouw, BOEi de eigenaar.

Bankastudios vormt een aanvulling op het bestaande culturele aanbod en ondersteunt initiatieven actief door kunstenaars en culturele ondernemers te begeleiden bij het realiseren van hun plannen. Centraal staat daarbij: sociale inbedding, cultureel geëngageerd, verbindend, stimulerend en midden in de Maastrichtse samenleving staand, zonder de regio uit het oog te verliezen. De kunstenaars hebben de ideeën, Bankastudios biedt het huis en de mogelijkheden om de ideeën te realiseren.Bankastudio verhuurt repetitieruimtes, een professionele muziekopnamestudio, ruimtes voor dans- en theatergezelschappen en bedrijfsruimtes voor creatieve bedrijven.

De andere genomineerden in deze categorie zijn Trablab Radio en Tracksuit Studio’s. De winnaars van de Limburgse Popprijs 2022 worden bekend gemaakt op dinsdag 28 maart 2023, om 18.30 uur tijdens de uitzending, live vanuit Poppodium Grenswerk in Venlo.