BOEi zoekt verhalen van de ENKA

BOEi zoekt verhalen van de ENKA

BOEi zoekt verhalen van de ENKA

maandag, februari 17, 2020 - 14:49

Amersfoort, 17 februari 2020 – BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed is op zoek naar de verhalen van de voormalige ENKA kunstzijdefabriek in Ede. Eén van de kenmerkende gebouwen, het Kantinegebouw uit 1951,  wordt op dit moment gerestaureerd en voorbereid op de komst van de Oranje Nassauschool. De geschiedenis van het pand en de voormalige textielfabriek blijven echter onverminderd belangrijk voor Ede. Daarom is BOEi, de eigenaar van het gebouw, gestart met het project ‘Mensen Vertellen over de ENKA’.

 

“Wij vinden dat als je een plek een nieuwe bestemming geeft, je ook de verhalen van omwonenden en oud-gebruikers moet ontsluiten”, vertelt Jobbe Wijnen, historisch ingenieur bij BOEi. “Het belang verhaal van de ENKA voor de gemeente Ede behoeft nauwelijks toelichting en is belangrijk om te blijven herinneren. Daarom willen wij weten wat het gebouw betekent heeft voor de Edenaren en de werknemers die er elke dag hun boterhammen aten.”

 

BOEi wil er voor zorgen dat ook deze verhalen een plek krijgen. Ze zullen worden gepubliceerd op de pagina ‘Mensen vertellen over Monumenten’ van BOEi (www.BOEi.nl/mensenvertellen).

 

Wie een verhaal of foto’s heeft over het Kantinegebouw, of meer algemeen over de ENKA kan contact opnemen met Jobbe Wijnen: j.wijnen@boei.nl of ons vinden via de website www.boei.nl.