Het Regionaal Centrum in de Dongecentrale

04_Dongecentrale_regionaal centrum.jpg

Het voormalig regionaal centrum (Jan van Dalen, 2014)

 

"Tijdens een gemiddelde dienst op de STEG waren er eigenlijk maar een paar mensen aanwezig op die afdeling", vertelt Frank Nieuwburg. "Het waren er zo’n 2 of 3. Verder zaten er nog eens zo’n zelfde aantal boven in het ‘regionaal centrum’, waar de distributie van elektriciteit voor een groot deel van Brabant werd bestuurd (zie foto). Daar zat ook de ‘storingsambtenaar’ achter een groot bureau met telefoonlijnen zijn hele dienst naar het paneel te kijken. Boven hem hingen camera’s die het allemaal ook nog een keer vastlegden. Mocht er iets mis gaan, dan konden we het verloop van een storing ook achteraf nog eens nakijken. Je moet weten dat dit nog allemaal analoog ging, het systeem was nog aangelegd nog vóór het digitale tijdperk. Ook de telefooncentrale achter het centrum was nog analoog en bestond uit een eigen PNEM netwerk, dat los stond van het telefoonnet voor burgerverkeer. Zo kon er altijd direct gebeld worden met de andere centrales of de substations."

"Overdag waren er in de kantoren natuurlijk nog wel veel meer mensen, maar daar hadden wij van de STEG eigenlijk niets mee van doen. Met de mensen van het Regionaal Centrum wel, dat wil zeggen niet in de taak, maar in de nachtdienst liepen wij vaak even naar het keukentje boven waar de koffie en de gezelligheid was (foto). Dat keukentje, daar gebeurde het! Wat ik daar voor verhalen van kan vertellen, ik kan me maar beter inhouden. Wat een ongein haalden we daar uit met elkaar! Vooruit één anekdote dan, ik heb er zelfs één keer eentje ziek naar huis gekregen. Dat zat zo, in het kastje onder stond ook een oude WC-borstel, en toen we een keer nasi hadden gegeten met zijn allen zei ik achteraf dat ik de borden vooraf met die pleeborstel had schoongemaakt. Één collega werd van het idee zo beroerd dat hij meteen naar de WC rende en zich daarna ziek meldde en naar huis ging. Daar hebben we nog lang om gelachen –dat van de pleeborstel was natuurlijk helemaal niet waar!"

De STEG is nog in dienst gebleven tot de gasturbine in 2009/2010 vast liep. Het regionaal centrum was echter al tien jaar eerder naar de Amerscentrale verplaatst en stond leeg. Het PNEM personeel heeft de kenmerkende parketvloer toen mogen demonteren en thuis in de woonkamer gelegd.

 

04_Dongecentrale_Bläsing.jpg

Het regionaal centrum met schakelambtenaar H.G.Diks (bron ‘Mensen en Spanningen’ 1992)