Het altaar van de Clemenskerk

03_clemens_van_Hamersveld.jpg

Mevrouw Wil van Hamersveld (1939) woont al haar hele leven naast de kerk en beheert een uitgebreid persoonlijk archief van uiteenlopende historische ontwikkelingen in de wijk. Voor ons verhalenproject heeft zij haar mappen opengeslagen en is op zoek gegaan naar verhalen van de Clemenskerk. “Ik vond nog een artikeltje over het altaar”, schreef ze ons en stuurde bovenstaande afbeelding mee.

In 1949  kreeg de Clemens een nieuw hoofdaltaar, lezen we in een krant op 1 april van dat jaar. Het is aardig te zien hoe het artikel vol staat met technische informatie over de onderdelen van het altaar en de symboliek; vandaag de dag kan je je afvragen hoeveel mensen nog begrijpen wat een ciborium, het antependium* en de tombe behelzen, los van of men nog weet wat het offer van Golgotha was. Ook boeiend is de laatste zin, die kort vermeldt dat het altaar in stijl afstand neemt van de abstraherende kunststromingen van vóór de oorlog. Hierin lezen we vermoedelijk een verwijzing naar het fascisme en de verschrikkingen van de Bezetting, die in 1949 immers nog zeer vers in het geheugen lagen en de Clemens haar klok hadden gekost.

Klik hier om terug te keren naar alle verhalen van de Clemenskerk.

<>

*in het artikel fout gespeld als antepedium

Afbeeldingen krant uit 1949 via Wil van Hamersveld. De foto naast het artikel is van later, want toont het nieuwe altaar in volle glorie.