KIJK! Het boek over 25 jaar herbestemming in Nederland. Lees meer

Gedenkplaat voor de gevallenen - ENKA Ede

Vorige maand spraken we oud-portier Kees Heij op het Enka-terrein. In het interview stond Heij stil bij de gedenkplaat voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog die is aangebracht op de voormalige medische dienst in de fabriek – één van de gebouwen die behouden is gebleven. Daarna stuurde hij ons het onderstaande artikeltje, dat iets zegt over de herkomst van de gedenkplaat en afkomstig is uit ‘de Spindop’, een tweewekelijks personeelsblad van de Enka.  Het bij elkaar sprokkelen van de middelen had kennelijk nogal wat voeten in de aarde…

De plaat zit bevestigd aan de noordzijde van het gebouw van de medische dienst, rechts op de uitgelichte foto boven dit bericht, ter hoogte van waar onze fotograaf Jan van Dalen staat.

Artikel over de ENKA gedenkplaat uit de Spindop, geen datum (bron: archief C. Heij)

In een later bericht stuurde de heer Heij ook nog een verslag uit de Spindop van 1945, waarin vermeld wordt welke slachtoffers er zijn gevallen onder het personeel. Het stuk over de Enka Ede (onder en rechter kolom) somt de schade aan de fabriek op. Het stuk linksboven betreft vermoedelijk de vestiging Arnhem en brengt  ons in detail weer even terug bij de verschrikking die oorlog is: personeel van de Enka werden vervolgd, opgejaagd, raakte verminkt, werden afgevoerd naar Polen naar de kampen en kwam niet meer terug.

Artikel uit de Spindop, 1945. (Collectie C. Heij)

 

Tot slot hier nog een foto van de gedenkplaat uit het BOEi archief.

Foto van het ENKA monument voor oorlogsslachtoffers (BOEi-archief).