Erfgoedverhalen in het Zuider

52_zuiderziekenhuis_P1050655.JPG

‘Ik krijg weer helemaal het Zuiderziekenhuis gevoel!’ stopte verpleegkundige mw Gelderman (79) ons op weg naar de uitgang nog toe. Dat was nu precies wat we hoopten, maar je vooraf nooit helemaal kan voorspellen. Op vrijdag 9 maart (2018) organiseerden we een receptie voor alle mensen die een verhaal hebben verteld in ons Mensen Vertellen over Monumenten project in het Zuiderziekenhuis.

Ongeveer 25 mensen verzamelden in het op dit moment enige begaanbare paviljoen. Naast de verhalenvertellers waren er ook leden van Vreewijk in Actie, het Cuypersgenootschap en Museumwoning Tuindorp Vreewijk. Na een goeie kop koffie vertelde ontwikkelmanager Martijn Bok eerst iets over de stand van zaken in de verbouwing en daarna liep historisch ingenieur Jobbe Wijnen met de aanwezigen alle verhalen nog eens door. Er werd enthousiast meegedaan in het gesprek, zoals door mevrouw van Smeerdijk die nog eens vertelde hoe ze haar man ontmoette via de Ark en mevrouw Timmermans die er zonder het Zuider al in 1940 niet meer was geweest, maar er gelukkig ook net op tijd uit was voor er een vliegtuigbom op viel.

Daarna ging de groep in zijn geheel een stukje door het gebouw om verdere herinneringen op te sporen. “We hadden graag een veel groter feestje gevierd en het pand open gesteld voor heel Rotterdam Zuid”, vertelt Jobbe Wijnen,  “maar het pand is er nu gewoon niet geschikt voor. Overal wordt gesaneerd, of zitten gaten in de vloeren. Dat de vertrekken nu gestript zijn, maakt voor de bezoekers zelf overigens niet uit, zo te zien. Elk kijkje binnen lijkt men zeer tevreden mee.”

De kachels waren wel nodig, maar met jas aan en een goeie barista was het paviljoen sfeervol genoeg. De mensen deden zelf de rest. Als experiment lieten we mensen opschrijven welke belangrijke waarden het Zuider mee kan geven aan Rotterdam in haar nieuwe bestemming. Het overzicht laat maar weer eens zien hoe belangrijk Zuider vroeger was, maar ook hoe dat nog doorwerkt in haar nieuwe toekomst.

Kijk hier ook voor het nieuwsitem op RTV-Rijnmond met video.

52_zuiderziekenhuis_P1050640.JPG

52_zuiderziekenhuis_P1050645.JPG

52_zuiderziekenhuis_P1050651.JPG

52_zuiderziekenhuis_P1050664.JPG

52_zuiderziekenhuis_P1050679.JPG

52_zuiderziekenhuis_P1050684_BW.jpg

52_zuiderziekenhuis_P1050688_lg.jpg