Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Een progressief gebouw, passend bij de omroep - Bankastudios

Een progressief gebouw, passend bij de omroep.

Leo Hauben, hoofdredacteur van L1, heeft – zoals hij zelf zegt – ‘sweet memories’ aan de tijd dat hij in de Bankastudios, het voormalige ROZ gebouw in Maastricht werkte. Zijn journalistieke carrière begon daar toen hij als 20-jarige in de jaren ’80 aan de slag ging bij de Regionale Omroep Zuid (ROZ).

Progressief en atypisch gebouw

Hij kan het gebouw nog zo uittekenen. De rubberen noppenvloer in de gangen en op de trappen, en veel ruw beton. Het was een progressief gebouw, atypisch, ook voor de wijk waar het in staat. Maar dat paste in die tijd prima bij de recalcitrante omroep die in het katholieke zuiden kritische journalistiek bedreef.

De NOS, waarvan de ROZ toen onderdeel was, gaf opdracht om het pand te bouwen, ruim opgezet, en zo gebouwd dat in de tuin uitbreiding mogelijk was voor TV. In het begin werd er alleen radio gemaakt en werkten er zo’n 20 man. In de loop der tijd groeide het aantal medewerkers en het pand groeide mee. Er werd vaak verbouwd, een wandje bijgeplaatst als er een nieuwe afdeling kwam. De kantine was op het dak maar werd al snel vergaderzaal en verhuisde later naar de hal. Toen L1 ook TV ging uitzenden, werden er portocabins in de tuin geplaatst en werd de kelder ook werkruimte. Het gebouw zat stampvol en er werd een nieuwe locatie gezocht die beter bereikbaar was.

NOS vleugel

Hauben herinnert zich de Steinway vleugel die in de hal stond, een vast onderdeel van de inrichting door de NOS als zij een geluidsstudio bouwden. Die vleugel werd later verkocht aan Gé Reinders, een bekende Limburgse zanger, die zich afvroeg waarom zo’n prachtig instrument in de hal stond.

Ontwikkeling van de omroep

Niet alleen de inrichting van het gebouw, maar ook de functie van de omroep zelf is veranderd door de jaren. Radio brengt nu veel nieuws, maar dat was tot de jaren ‘80 geen core business. Radiotijd was schaars en er werden veel documentaires en achtergrondprogramma’s uitgezonden. Het gebouw staat voor de opkomende nieuwe wereld van radio en later TV. Van 1 uur radio ‘s avonds in de begin jaren naar 24/7 radio en TV uitzendingen en de eerste stappen in de digitale wereld. De ontwikkeling van de omroep in een notendop van 15 jaar.

Tekst: Carolien Nijkamp
Beeld: L1 – Leo Hauben