Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Bankastudios, een verzamelplek vol creativiteit

Bankastudios, een verzamelplek vol creativiteit

De liefde voor het gebouw, het spat er vanaf als Jan Sluijsmans begint te praten over de Bankastudios in Maastricht. Het is een unieke plek met een speciale aantrekkingskracht. Het pakt je en het laat je niet meer los.

In 2006 was Sluijsmans een van de oprichters van de Muziekgieterij. Na het vertrek van L1 stonden de Bankastudios leeg en werd het antikraak bewoond. Er werd contact opgenomen met de antikraakbeheer en het lukte om het kantoor van de Muziekgieterij en later repetitieruimtes in het gebouw onder te brengen. In 2007 werd een opening georganiseerd voor de buurt, met kleine podia in het hele gebouw. Een fantastische avond, een creatieve avond ook, een droom die uitkwam.

In eerste instantie wilde de Muziekgieterij faciliteiten bieden om muziek te maken, om creatief te zijn, out of box te denken. In de loop der jaren veranderde dat en werd het poppodium de belangrijkste functie. Maar voor optredens was een groter podium nodig dan in de Bankastudios mogelijk was. De Muziekgieterij besloot daarom op zoek te gaan naar een andere locatie.

Bijzondere atmosfeer

Sluijsmans heeft veel tijd in het gebouw doorgebracht, en noemt de bijzondere atmosfeer die er hangt. Dat heeft te maken met de muzikanten en het proces, maar ook met het pand zelf. Het is zo gebouwd dat je van binnen naar buiten en andersom geen geluid hoort, dat merk je al zodra je de hoofdingang inkomt. Als je in de kelder aan het werk bent, dan vergeet je de buitenwereld. Je kunt er uren lang zitten en geen idee hebben van tijd.

In de hoogtijdagen werden er fantastische concerten gegeven. Zo werd er rond de kerst met lokale bands een Nirvana Tribute georganiseerd. Sluijsmans weet het nog goed: “Het was een gigantisch mooie avond, aan het eind stond er 15 man op het podium. Het was chaos maar mooi om te zien”. De hele muziekscene uit Maastricht was te vinden in de Bankastudios. Als bands in het land hadden opgetreden, kwamen ze na afloop naar Banka. Het was één grote familie, een verzamelplek van de scenes. Hij hoopt dat dat straks ook weer mogelijk is, maar dan op kleinere schaal.

Liefde voor het gebouw

Sluijsmans is nu weer als projectleider bij de Bankastudios betrokken, maar moest daar wel even over nadenken. Hij heeft er met verschillende mensen over gepraat, ook met wie hij vroeger heeft samengewerkt. Zij zeggen stuk voor stuk: ‘wie moet het anders doen, wie zorgt ervoor dat er weer een goede atmosfeer ontstaat?’ en daar moet hij ze wel gelijk in geven. Sluijsmans weet hoe het is van nul iets op te bouwen, hij heeft dat eerder op deze plek gedaan. Er werkt straks een kernteam van 4 à 5 mensen bij Banka met liefde voor het gebouw, allemaal vrijwilligers. Dat soort mensen heb je nodig.

Het is zijn ambitie om iedereen weer bij elkaar te brengen. Tegen potentiele huurders zegt Sluijsmans: “Heb je een idee dan gaan we proberen dat voor elkaar te boksen”. Alle kennis en faciliteiten zijn straks weer bij de Bankastudios aanwezig.

Tekst: Carolien Nijkamp
Beeld: Jan Sluijsmans