Witte kerk en watertoren

Project

Witte Kerk en Watertoren
Plaats
Castricum
Bouwjaar
1908
Type
Religieus
Rol BOEi
Ontwikkelaar
Status
In ontwikkeling

Witte kerk en watertoren

Lange tijd was Duin en Bosch een plek waar je als buitenstaander liever niet kwam maar waarvan de aanblik tegelijkertijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht had. Achter de hekken lag namelijk een psychiatrische inrichting, die gekenmerkt werd door een prikkelende architectuur. 

Witte kerk

Historie van de Witte Kerk en Watertoren

Aan het begin van de 20e eeuw ontstond het idee dat psychiatrische patiënten gebaat zouden zijn bij een rustige omgeving zonder prikkels maar met gezonde, frisse zeelucht. Dit resulteerde in 1904 in een psychiatrische inrichting in de duinen bij Castricum onder de naam Duin en Bosch. In 1908 werd het witte kerkje bijgebouwd, een ontwerp van de architect Poggenbeek. In hetzelfde jaar verrees de watertoren, die werd ontworpen door de architect Neuman. Op die manier kon de instelling op het eigen terrein zelfvoorzienend zijn. Ondertussen is het terrein eigendom van Parnassia, een zorgverlenende instelling in de psychiatrie. In de loop der jaren zijn veel panden vervangen door nieuwbouw, maar het kerkje en de watertoren zijn altijd behouden gebleven en sinds 2001 aangewezen als rijksmonumenten. De watertoren verloor zijn functie aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw, maar in het kerkje zijn tot maart 2015 nog diensten gehouden.

Herbestemming van religieus en industrieel erfgoed

BOEi is in het voorjaar van 2015 eigenaar geworden van de watertoren en het kerkje op het landgoed en is verheugd te melden dat een lokale ondernemer het witte kerkje op het terrein Dijk en Duin in Castricum heeft gekocht. Het kerkje krijgt een goede nieuwe bestemming als woon- en kantoorruimte. De opbrengst van de verkoop zal worden ingezet om de restauratie van de watertoren op hetzelfde terrein te bekostigen. 

 

In Beeld: 

  • Witte Kerk en Watertoren

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

logo-bankgiroloterij.png

Blijf op de hoogte

Uitgelichte Projecten

Zeepfabriek Rohm en Haas Industrieel

Zeepfabriek Rohm en Haas

De oude fabriek als creatieve broedplaats

Bekijk dit Project >
Martinuskerk Religieus

Martinuskerk

Rust en recreatie in een religieus monument

Bekijk dit Project >
Hazemeyer Hengelo Industrieel

Hazemeijer

Een fabriek vol creativiteit

Bekijk dit Project >
Sint Anna ter Muiden Religieus

kerk met toren Sint Anna ter Muiden

Historisch baken op de grens met België

Bekijk dit Project >