BOEi organiseert ontwerpcompetitie tijdelijke units ‘Alles door de kerkdeur’

JVD_0977-20160526.jpg

De inschrijving is gesloten!

Steeds meer kerken verliezen hun huidige functie en krijgen te kampen met leegstand. In afwachting van een nieuwe bestemming staan veel kerken langer leeg dan wenselijk. Daarom is BOEi op zoek naar ontwerpers die mobiele facilitaire units kunnen ontwikkelen, waarmee kerken tijdelijk gebruikt kunnen worden als vergader- of evenementenlocatie of voor overnachtingen. Belangrijkste randvoorwaarde: álle onderdelen van de units moeten door een kerkdeur passen (dit is met bestaande oplossingen vrijwel nooit het geval)! De winnaar van de prijsvraag ontvangt € 2.500 en krijgt de kans om zijn prijsinzending te realiseren in een kerk van BOEi. 

Tijdelijk en tegelijk duurzaam

Vaak kunnen kerken of grote monumenten niet tijdelijk gebruikt worden omdat er geen faciliteiten zijn, zoals toiletten, goede elektra of een keuken. Ook het verwarmen van een leegstaand gebouw is vaak kostbaar. Hierdoor wordt er van deze gebouwen minder gebruik gemaakt dan zou kunnen. 
Een oplossing voor dit probleem zou een demontabele unit zijn met daarin alle basisfaciliteiten voor tijdelijk gebruik. De units dienen eenvoudig en snel in een gebouw te kunnen worden opgebouwd en aangesloten. Dat maakt het meteen ook uitdagend. De onderdelen waarmee de units worden opgebouwd moeten door een (kerk)deur passen en rekening houden met de monumentale waarden van een (kerk)gebouw. Een tijdelijke riolering graaf je bijvoorbeeld niet dwars door een zerkenvloer. De units blijven staan totdat er een nieuwe bestemming en gebruiker voor de kerk gevonden is. Na een jaar of twee worden de units gedemonteerd en in een ander leegstaand gebouw weer opgebouwd; de geboden oplossingen moeten dus ook duurzaam zijn.

Juryleden:
Sylvia Pijnenborg:                             (Adjunct-directeur BOEi)
Arno Boon:                                       (Directeur BOEi)
Ron Spaan:                                      (Bouwkundige BOEi)
Mevrouw Marion Timmermans:          (Gemeente Rotterdam)
Mevrouw Lilian Grootswagers:           (Adviseur Erfgoed.nu)      
De heer Kees Doornenbal:                (Rappange & Partners architecten b.v.) 
De heer Albert Reinstra:                   (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kerkelijke bouwkunst)
De heer A. van der Voorn:                (Donatus) 
De heer Marc de Beyer:                   (Directeur Museum Gouda)

Lees het hele persbericht >>

Meer informatie >>